Alfréd
5 °C
13 °C

Leáll a Spamkirály

2005.01.05. 11:42
Sanford Wallace cégei leállnak reklámokat felpattintó kémprogramjaik terjesztésével. Az internetmarketinges egy amerikai bíróság felszólítására függesztette fel tevékenységét.

Wallace-t a szövetségi kereskedelmi hatóság (FTC) perelte be tavaly októberben félrevezető üzleti módszerek alkalmazásáért. Az ügy az amerikai állam első beavatkozása a felhasználók gépére titokban települő, azokat kéretlen reklámokkal bombázó kémprogramok viszaszorítása érdekében.

A New Hampshire-i Concord körzeti bírósága előtt aláírt megegyezés szerint Wallace cégei, a Seismic Entertainment és a Smartbot.net felhagynak a kifogásolt praktikákkal az ügy lezárultáig.

Wallace nem ismerte el bűnösségét - a helyzetről sem az ő, sem az FTC ügyvédje nem kívánt nyilatkozni.

Enyhe kényszer

Az FTC szerint Wallace programjai használhatatlanná teszik a felhasználók gépeit, hogy kémprogram-irtó szoftverek vásárlására késztessék őket.

A gépre akkor telepedik az alantas program, ha az internetező Internet Explorerrel tekint meg egy bizonyos banner reklámot futtató oldalt. A kémprogram ezután eltéríti a böngészőt, kinyitja a CD-meghajtó tálcáját és belassítja vagy teljesen megállítja a komputert, miközben felpattanó hirdetések lepik el a képernyőt, amelyek a Spy Wiper vagy a Spy Deleter programok megvásárlását sürgetik.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.