Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Még több antitröszt: a Sun is pereli a Microsoftot

2002.03.11. 12:49
Pénteken magánvádas pert indított a Microsoft ellen a Sun Microsystems. A Sun elsősorban szoftverükkel, a Javával kapcsolatos MS-ténykedés miatt perel - céljuk, hogy a bíróság elismerje egymilliárd dolláros kárukat, illetve kötelezze a szoftvergyártót az Internet Explorer forráskódjának kiadására.
A Sun pénteken megtette azt a lépést, amelyet már két éve fontolgatott: kártérítési pert indított a Microsoft ellen, egymilliárd dollárt követelve a Java technológia ellehetetlenítése miatt. Az amerikai antitröszt törvény értelmében a bíróság a megállapított kár háromszorosát szabhatja ki kártérítésként - egy teljeskörű Sun győzelem így hárommilliárd dollárral apasztaná a Microsoft keretét.

Az Explorer forrását akarják látni

A Sun szeretné továbbá, ha a Microsoftot köteleznék a .Net technológia eltávolítására operációs rendszereiből, mert az szerintük "a Microsoft ellenőrzése alá vonja az internetelérést". A Sun emellett azt is kéri a bíróságtól, hogy kötelezze a szoftvergyártót az Internet Explorer, valamint annak magasabb szintű szoftverrészekkel kapcsolódó interfészei forráskódjának kiadására.

A Sun által kifejlesztett Java szoftver lehetővé teszi, hogy egyazon program számos különféle számítógépen fusson módosítás nélkül. A Microsoft számára a Java kézzelfogható fenyegetést jelentett, hiszen elterjedése esetén a programozók Windows platform helyett Javára írnának programokat.

A Microsoft tavaly ősszel a Windows XP megjelenésével egyidőben eltávolította a Javát az Internet Explorer böngészőjéből. A cég akkor azzal indokolta a lépést, hogy félelmeik szerint a Sun akár jogi úton is megpróbálta volna megtiltani a Javával ellátott XP megjelentetését.

A Microsoft a fogyasztókat védené

"Itt az idő, hogy meghaladjuk ezeket a témákat, amelyeket egy külön perben már megoldottunk tavaly. Sajnálatos módon ennek a jogi küzdelemnek az igazi vesztesei a fogyasztók és a szoftverfejlesztők. Ez az iparág akkor a legjobb, ha az innovációra és jó termékek fejlesztésére összpontosítunk." - reagált a Sun lépésére, Jim Desler, a Microsoft szóvivője.

Mint ismert, az AOL Time Warner januárban nyújtott be a Sunéhoz hasonló keresetet a Microsoft ellen az Internet Explorer böngésző elterjedésének körülményei miatt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!