Zalán
6 °C
19 °C

Szimbolikus a távközlési piac karácsonyi megnyitása

2001.12.20. 11:19
A távközlési piac december 23-i liberalizációja csupán szimbolikus lesz, mivel sem az ügyfelek, sem szolgáltatók nem lesznek e napon abban a helyzetben, hogy kihasználhassák a piacnyitás előnyeit. December 23-án megszűnik a Matáv, illetve 2002 folyamán a helyi koncessziós telefontársaságok monopóliuma, s ezt követően elvileg a szolgáltatók bárhol, bármilyen távközlési szolgáltatást nyújthatnak az ügyfeleknek.
Az igazi piacnyitást most részben az is korlátozza, hogy még nem készült el a szolgáltatókra vonatkozó úgynevezett számkiosztás. A számkiosztás - előtétszám - azért lényeges eleme a liberalizációnak, mert ahhoz, hogy az ügyfelek a belföldi távolsági és nemzetközi hívások esetén szolgáltatót tudjanak választani, azonosítaniuk kell őket egy négyjegyű, 15-el kezdődő előszámmal.

Nincs még számkiosztás

A Matáv december 23-ig monopóliummal rendelkezik a saját koncessziós területein a helyi távbeszélő-szolgáltatás lebonyolítására, illetve az egész országra vonatkozóan a belföldi távolsági, valamint nemzetközi beszélgetésekre. Ennek értelmében a Matáv bonyolít le a piacnyitásig minden olyan távolsági beszélgetést is, amely például a Vivendi két különböző helyi koncessziós területén lévő előfizetője között történik. Amíg a számkiosztás nem történik meg, az ügyfelek gyakorlatilag nem válthatnak társaságot.

S bár az MTI információi szerint a számkiosztással kapcsolatos rendelet december 23-ig megjelenik, ettől még a helyi koncesszióval rendelkező távközlési társaságok sem lesznek képesek a Matáv volt monopolterületén belföldi távolsági és nemzetközi hívásokat lebonyolítani.

Harminc nap az engedélyezés

Ahhoz ugyanis, hogy egy távközlési vállalat országos szolgáltatást indíthasson, ezt be kell jelentenie a Hírközlési Felügyeletnek (HíF), s ezt a hírközlési törvény értelmezése szerint leghamarabb december 23-án tehetik meg az érdeklődő szolgáltatók. Ehhez a hasonlóan kell eljárniuk az előtétszám, az úgynevezett prefixszel kapcsolatban is.

A szabályok szerint a bejelentést követően a szolgáltatók leghamarabb 30 nap múlva akkor kezdhetik meg a szolgáltatást, ha a felügyelet ezt nem kifogásolja. Márpedig a legközelebbi 30 napos határidő január 23-án jár le.

Rendkívüli munkanap a HíF-nél

Az MTI információi szerint a HíF minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a piaci verseny mihamarabbi megindulását. Bizonyítja ezt az is, hogy a felügyelet a számkiosztásra és a távbeszélő-szolgáltatások megkezdésére vonatkozó bejelentések mihamarabbi befogadása érdekében december 23-án 10 és 12 óra között rendkívüli munkanapot tart.

Részben más okokból, de hasonló a helyzet a helyi beszélgetést illetően is: itt az alapvető problémát az jelenti, hogy még nem készült el a helyi hurok, vagyis az előfizető lakásában végződő réz érpár átengedésre vonatkozó, a HíF által elfogadott referenciaajánlat. Ez a referenciaajánlat fogja ugyanis tartalmazni, hogy miképpen és mennyiért juthat például a Matáv területén egy alternatív szolgáltató az előfizetői végpontokhoz.

Nem fogadták el a Matáv referenciaajánlatát

E dokumentumnak első változatát ugyan a Matáv már elkészítette, ám a HíF döntőbizottsága nem fogadta el, s november 19-én elutasította. A Matávnak az elutasítás kézhezvételét követően 30 napja van arra, hogy benyújtsa új referenciaajánlatát. Ez a határidő e hét végén jár le. Ha ez sem felel meg a HíF elvárásainak, akkor a felügyelet már nem utasítja újabb ajánlat készítésére a Matávot, hanem életbe lépteti a hatóság által jónak tartott feltételek szerinti referenciaajánlatot.

Szakértők szerint kezdetben a szabályozási feltételek megléte esetén is csak az üzleti és a nagy forgalmú ügyfeleknek lesz majd előnyös a piacnyitás, míg a helyi telefonforgalmat tekintve egyelőre semmi sem változik. Egyrészt azért, mert az úgynevezett alternatív szolgáltatók közül több, mint például az üzleti területen érdekelt PanTel Rt. és a Novacom Kft. meg sem jelennek a lakossági piacon. A PanTel már korábban bejelentette: közvetlenül nem, csak a társszolgáltatók által kezelt hívások közvetítőjeként vesz részt a lakossági szolgáltatásokban.

Olcsóbb nemzetközi hívások

A társaság álláspontja szerint a liberalizáció hatásaként nem várható drámai árcsökkenés, ugyanakkor az internetprotokoll alapú (Voice over Internet Protocol - VoIP) távközlés további elterjedése 15-20, vagy ennél még nagyobb áresést hozhat a nemzetközi távbeszélő-szolgáltatásban.

A hagyományos, vezetékes nemzetközi és távolsági forgalomban szintén jelentős ármérséklődésre számítanak a szakértők: a csökkenés mértéke bizonyos relációk esetében elérheti a 30-40 százalékot is. Különösen igaz lehet ez a nemzetközi hívásokra, hiszen ezeken jelentős haszon van. Az elemzők szerint az áresés már csak azért is gyorsan bekövetkezik, mert a jelentős haszonszerzés lehetősége miatt a belföldi távolsági és a nemzetközi hívások lesznek azok a területek, ahol a Matávnak leghamarabb, már a jövő év első hónapjaiban versenytársai támadnak.

Változatlan helyi árak

A helyi telefonforgalmat illetően a már vázolt szabályozási akadályokon túl azért sem várhatók különösebb változások, mert azok a cégek - így például a helyi koncessziós szolgáltatási jogosítványokkal rendelkező Vivendi Magyarország - amelyek egyáltalán megcélozzák a lakossági szegmenst, kezdetben kizárólag a távolsági és nemzetközi hívások területén akarnak versenyre kelni a Matávval.

Évekig várni kell a versenyre

Elemzők szerint a helyi hívások piacán leghamarabb néhány év alatt alakul ki verseny. Részben azért, mert itt nemcsak szabályozási, hanem technikai feltételei is vannak a piaci versenynek: mivel a szabályozás mérsékelten infrastruktúra alapú, a jövőbeni szolgáltatóknak a Matáv hálózatához három ponton is csatlakozniuk kell, s ennek kiépítése nemcsak időbe, hanem pénzbe is kerül.

A december 23-i piacnyitás elsősorban a Matávot érinti, mivel a május 12-ig, illetve május 25-ig, valamint november 22-ig a saját piacukon még koncessziós védelmet élvező helyi szolgáltatók ettől a naptól kezdve elvileg bármikor beléphetnek a legnagyobb szolgáltató piacára. Míg fordítva ugyanez később, csak helyi koncessziók lejárta után következik be.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!