Judit
3 °C
6 °C

Amerikának elege van az anonim webszájtokból

2005.03.04. 15:36
Betiltatná az amerikai kormány a .us domain névtelen, közvetítők általi bejegyzését. A jogvédő szervezetek szerint a lépés alkotmányellenes lenne, mert demokráciában a névtelen vélemény is vélemény. Magyarországon nem tudni olyan regisztrátorról, amely anonim domainbejegyzést vállalna.

Jócskán berágtak az amerikai jogvédő szervezetek, amikor a napokban nyilvánosságra került, hogy az USA Kereskedelmi Minisztériuma meg akarja tiltani az .us domainnevek névtelen bejegyzését. A minisztériumhoz tartozó nemzeti telekommunikációs és információs ügynökség (NTIA) ugyanis egy hónapja felszólította a domainregisztrációs cégeket, hogy a .us domainnevek esetében szüntessék meg úgynevezett proxy (közvetítő) szolgáltatásaikat, amelyek lehetővé teszik a domainnevek gyakorlatilag anonim bejegyzését.

Az Egyesült Államok törvényeinek értelmében az egyes domainnevek bejegyzőinek adatai bekerülnek a Whois elektronikus adatbázisba, így bárki elérheti azokat, és megtudhatja, egy-egy oldal tartalmáért melyik cég, szervezet vagy magánszemély a felelős. A regisztrációval foglalkozó vállalkozások közül viszont többen olyan proxyszolgáltatást üzemeltetnek, amelyek közvetítő szervezetként funkcionálnak: a Whoisben így a domain bejegyzőjeként a strómancég szerepel a valódi domainnév-tulajdonos helyett.

"Tudta Ön, hogy amikor bejegyeztet egy domaint, neve, címe, e-mailcíme és telefonszáma azonnal elérhetővé válik bárkinek, aki látni akarja? Pedig így van. Személyes adatai ott vannak a neten a nap huszonnégy órájában, minden nap, és bárki bárhonnan elérheti őket." Így riogatja a potenciális domainnév-tulajdonosokat az egyik legnépszerűbb amerikai domainregisztrátor, a Go Daddy, amely elhanyagolható összegért, évi 7,95 dollárért rögtön ellenszert is ajánl: vállalja, hogy regisztrátorként leányvállalatát, a Domains By Proxyt tünteti fel a valódi tulajdonos helyett. A Go Daddy által bejegyzett 300 000 domain közül 23 000 veszi igénybe a szolgáltatást.

Az .us név megint szép lesz

Az NTIA, az amerikai Kereskedelmi Minisztérium azon szervezete, amely magának az elnöknek ad tanácsokat kommunikációs ügyekben, az .us domain esetében a jelek szerint megelégelte az anonimitást, és betiltaná a módszert. A lépés oka valószínűleg az, hogy az 1985 óta bejegyezhető .us felső szintű domain az Egyesült Államok virtuális presztízsintézménye: egészen 2002-ig kizárólag oktatási intézmények, illetve állami és szövetségi kormányzati szervek használhatták. Három éve lazult ugyan a szabályozás, de egy .us domain bejegyzőjének még mindig amerikai állampolgárnak kell lennie, vagy Amerikában bejegyzett céggel kell rendelkeznie, illetve "más közvetlen kapcsolatban" kell állnia az Egyesült Államokkal.

A domain felügyeletével megbízott NeuStart a hatóság február 2-án kelt levelében arra szólítja fel, hogy értesítse a regisztrátorokat: az .us domainek bejegyzőinek nem kínálhatnak proxyszolgáltatást. A jogvédő szervezetek, így az Electronic Privacy Information Center (EPIC) szerint azonban a tilalom sérti az Egyesült Államok Alkotmányának első kiegészítésében biztosított szólásszabadsághoz fűződő jogokat.

EPIC: az anonim beszéd is beszéd

"A kormányzat egész egyszerűen nem követelheti meg azoktól, akik hallatni akarják a hangjukat, hogy a megszólalás feltételeként megadják saját nevüket", nyilatkozta Marc Rotenberg, az EPIC igazgatója a Wired Newsnak. "Az anonimitás tradíciója mélyen gyökeredzik az alkotmányosság történetében, és nagyon nyugtalanító, amikor az amerikai kormányzat megpróbálja ráerőszakolni valós nevük nyilvánosságra hozatalát azokra, akik egyszerűen csak szólni szeretnének a neten", mondta Rotenberg, aki szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága már legalább négy alkalommal kimondta, hogy az amerikai alkotmány garantálja az anonim véleménynyilvánításhoz való jogot.

A NeuStart képviselője szerint az NTIA csak arra a régóta érvényben lévő szabályra hívta fel a figyelmet, miszerint egy-egy domain tulajdonosának bizonyos adatait nyilvánosságra kell hozni. A regisztrátorok viszont azzal érvelnek, hogy a proxyszolgáltatást nem tiltja a törvény; a mostani rendszer formailag mindenképpen legális, a kormányzat pedig régóta tud az anonimizálási módszerről, eddig mégsem avatkozott közbe.

Keleten a helyzet

Magyarországon nem tudni olyan cégről, amely közvetítőként segítene anonimizálni a domainek tulajdonosait. Egy ilyen vállalkozás nem is lenne jogszerű, hiszen az itthon érvényes domainregisztrációs szabályzat szerint "az igénylés érvényességének előfeltétele, hogy a domain-igénylő az Igénylőlapon a valóságnak megfelelően, formailag és tartalmilag helyesen, az összes kötelező adatot megadja, továbbá az adatokat és a nyilatkozatokat az Igénylőlapon aláírásával hitelesítse."

Mindehhez annak, aki itthon domaint szeretne magának, saját kezűleg kell aláírnia az igénylést és azt eredetiben vagy telefaxon kell eljuttatni a regisztrátorhoz. Az igénylőnek meg kell adnia nevét, címét és telefonszámát is. H cég az igénylő, akkor az adószámára, ha magánszemély, akkor a személyiigazolvány-számára is szüksége van a regisztrátornak.

Korábban még ennél is szigorúbb volt a hazai szabályozás. A domainnév-piac 2000 márciusi liberalizációja előtt ugyanis szinte érthetetlen módon magánszemély egyáltalán nem jegyezhetett be .hu-s domainnevet. Így aki saját domaint szeretett volna magának, vagy megelégedett a .com-os és .net-es címekkel, vagy kénytelen volt lapot, illetve céget bejegyeztetni, ha a saját maga által választott név alatt szerette volna látni weboldalát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.