Vilma
-7 °C
4 °C

Pert vesztett a Vodafone

2004.11.17. 17:32
Jogtalan és érvénytelen a Vodafone Rt. azon eljárása, hogy egy korlátlanul meghirdetett szolgáltatást idő közben egyoldalúan - az előfizetők számára jelentős hátrányt okozva - korlátoz, állapította meg jogerős ítéletében a bíróság. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint a Vodafone Rock'n Roll díjcsomagjára előfizető ügyfelek visszamenőlegesen is visszakövetelhetik az internetezésért kifizetett díjakat, a cégnek pedig a jövőben biztosítania kell a korlátlan, GPRS alapú internetelérést.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szerdán jogerősen pert nyert a Vodafone Rt. ellen, a társaság által alkalmazott Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) egyoldalú, tisztességtelen és jogszabályba ütköző módosítása miatt - tájékoztatta az Indexet az OFE.

Régi vita

Az OFE még 2003 novemberében indított eljárást a Vodafone Rt. ellen: a vállalat 2002. július 15-től Rock 'n' Roll előfizetést használó ügyfelei számára korlátlan GPRS alapú Internet elérés szolgáltatását vállalta, de később, 2003. február 10-én a szerződés vonatkozó pontját úgy módosította, hogy azzal fenntartsa jogát, hogy az adatforgalom függvényében szüneteltesse, korlátozza vagy megszűntesse a szolgáltatás nyújtását.

Visszakövetelhetik a pénzt

Az ítélet értelmében az Rock'n Roll tarifacsomagot használó ügyfelek jogosultak a korlátlan GPRS alapú internethasználatra, a Vodafone szolgáltatást nem korlátozhatja, és külön díjat sem kérhet érte - mondta el az Indexnek Baranovszky György, az OFE jogi és tanácsadási vezetője. Szerinte ugyanakkor a bíróság döntése lehetőséget ad az érintett előfizetőknek arra is, hogy az internet szolgáltatásért eddig kifizetett külön díjat visszaköveteljék a társaságtól.

Tisztességtelen eljárás

Az OFE keresetében kérte a Vodafone által alkalmazott szerződési feltétel érvénytelenítését, mivel szerintük az tisztességtelen és jogszabályba ütköző. Fontos szempont továbbá, hogy az egyoldalú módosítás a fogyasztók széles köre számára jelentős hátrányt okoz. Az egyesület beadványában hivatkozott arra, hogy a hatályos törvények szerint tisztességtelennek minősül az a szerződési feltétel, amely a fogyasztót teljesítésre kötelezi abban az esetben is, ha a gazdálkodó szervezet nem teljesíti a szerződésben vállaltakat. Külön sérelmesnek tartották, hogy a Vodafone Rt. az egyoldalú, alapos ok nélküli módosítás ellenére nem biztosította az előfizetőknek a felmondás lehetőségét, csak felmondási díj megfizetése ellenében.

Mindezek figyelembevételével a Fővárosi Ítélőtábla az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület keresetét alaposnak ítélte, megállapítva, hogy a Vodafone Rt. által alkalmazott ÁSZF 2003. február 10-i módosítása, mely alapján jogosult a szolgáltatás korlátozására, érvénytelen.

Az Index megkereste a Vodafone illetékeseit, de a cég csak az ítélet írásbeli indoklásának kézhezvétele után reagál érdemben az esetre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.