Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

A fájlcserélők megvédik felhasználóikat

2003.07.02. 22:43
Az amerikai lemezkiadók szövetsége a héten bejelentette, hogy a szerzői jogokat nagymértékben megsértő magánszemélyek ellen is hadjáratot indít, de a zenerajongók körében ez nem okozott különösebb riadalmat. Néhány fájlcserélő hálózat, köztük a hétfőn indított Blubster üzemeltetője ugyanakkor megpróbálja megvédeni a felhasználókat az identitásuk elrejtésével.
A fenyegetésnek láthatóan nagyon kis hatása volt a letöltésekre, ráadásul a lemezkiadók támadó fellépésének igen káros következménye lehet. Például azt érhetik el, hogy fájlcserélő szolgáltatások üzemeltetői megpróbálják tökéletesen elrejteni a felhasználóik identitását, írta a CNN. A hétfőn indított Blubster és a Filetopia már tervezi, hogy megteszi ezt a lépést.

"A zeneipar nem fog nyerni, ha csupán beperel mindenkit. Ezt megteheti, de ettől nem fogja növelni az eladásokat" - mondta Gigi Sohn, a technológiai és szerzői jogi kérdésekkel foglalkozó, washingtoni központú Public Knowledge tanácsadói csoport elnöke.

Tudatosítani akarnak

Mint arról korábban is beszámoltunk, a legnagyobb lemezkiadókat képviselő Recording Industry Association of America (RIAA) nyolc-tíz héten belül több száz pert akar indítani magánszemélyek ellen. A szervezet eddig kizárólag a fájlcserélő rendszerek mögött álló cégekkel foglalkozott, például sikeresen bezárta a Napstert, de ez a taktika más szolgáltatók esetében nem volt kimondottan sikeres. A Grokster és a Morpheus például úgy tudta elkerülni a bírósági elmarasztalást, hogy decentralizálta a rendszerét, és kimondta, hogy nem felelős a szoftvereinek használatáért.

A RIAA úgy gondolja, hogy az egyéni felhasználók megtámadásával véget vethet a kalózkodásnak, amely szerintük közvetlen kiváltó oka a zeneeladások csökkenésének. A fájlcserélő hálózatok azonban változatlanul sok felhasználóval működnek.

Amy Weiss, a RIAA szóvivője elmondta, hogy a kampánytól nem várnak azonnali megoldást, ez egy hosszú távú próbálkozás, amellyel azt akarják tudatosítani az emberekben, hogy a kalózmásolatok terjesztése illegális tevékenység. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a kampány olyan fájlcserélők megjelenését fogja előidézni, amelyek elrejtik a felhasználók azonosságát.

A fenyegetés eddig nem vált be

Bebizonyosodott, hogy egy kis fenyegetőzéssel nem lehet csökkenteni az emberek zene iránti érdeklődését: a Kazaa hálózatán a múlt heti szerdai bejelentést követően jelentős visszaesést tapasztaltak, de a forgalom huszonnégy órán belül helyreállt. Szerda délután és péntek reggel között körülbelül 3,4-4,4 millió ember használta a FastTrack hálózatot, amely a Kazaa és Grokster rendszereket támogatja. A Grokster hálózatán csütörtökön 5-10 százalékkal nőtt a letöltések száma.

"Ha a kiadók elérik, hogy sokan ne érezzék biztonságban magukat a fájlcserélő rendszereken, akkor valaki igen gyorsan meg fogja teremteni számukra a biztonságos P2P rendszert" - mondta Adrian Lamo kommunikációs szekértő.

Sohn szerint az emberek addig nem fognak igazán megrémülni, amíg a RIAA valóban el nem kezd perelni, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a zeneipar jelentős visszaesésre számíthat, ha minden kis felhasználót beperel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.