Látta azt a karácsonyi filmet a hajléktalanokat gyilkoló szociopata kiscsávóról?

2015.12.15. 07:07

Egy tinédzserkori ismerősömnek szokása volt közepes és rossz vicceket mesélni, amiken ő röhögött a legjobban, de a biztonság kedvéért mindig röviden elmagyarázta, hogy ez miért volt vicces. De mivel mínusz szorozva mínusszal az plusz, nem csoda, hogy aki szarul mesél szar vicceket, egy idő után maga is viccessé válik. (Neki meg úgyse tűnt föl, hogy nem vele nevetünk, hanem rajta.)

Ezt csak azért meséltem el, mert a Twitteren terjedő legújabb mém, az #ExplainAFilmPlotBadly, vagyis a "Foglalj össze egy filmet rosszul" nagyjából ezt csinálja, csak mémben. A lényeg, hogy egy mondatban kell summázni egy film sztoriját, sajátos interpretációban, vagyis alaposan félreértve-félremagyarázva.

A formátumot mintha csak a karakterlimites Twitterre szabták volna, elvégre egy mondatban mindent össze lehet foglalni (tessék, A Gyűrűk Ura első öt könyve, öt szóban: Mennek, de nem érnek oda). Egy film sztorijához ez bőven elég, rosszul elmesélve pláne. Ha megvan, csapjuk hozzá az #ExplainAFilmPlotBadly címkét, meg egy filmplakátot, hogy egyértelmű legyen, melyik filmre gondoltunk.

A mém alapötlete egyébként lassan húszéves lesz; az Óz, a nagy varázsló történetét összefoglaló egysorost még 1998-ban írták. (Ha lemaradtak volna: „Egy szürreális világba kerülve egy fiatal lány megöli az első személyt, akivel találkozik, majd összeáll három idegennel, hogy ismét öljön.”) Az ötletet az Orange is the New Black második évadában is elsütötték, ott sem volt kevésbé vicces:

– Hé, láttad azt a filmet? Tudod, amiben van a cowboy, és úgy játssza az eszét, mint a kiskakas a szemétdombján, aztán jön ez az űrhajós, aki megpróbálja lenyomni, mire a cowboy megpróbálja megölni. Csak az űrhajóst túszul ejti az a pszichopata, és a cowboynak kell megmentenie, a végén meg tök jó barátok lesznek.

  Toy Story?

 Istenem, a Toy Story! Igen, az az! Imádom. Azt. A Filmet.

Hát ez folyik most nagyüzemben a Twitteren. Csak néhány gyöngyszem a kínálatból:

  • Egy csapat 9 órán át próbál visszavinni egy ékszert. (A Gyűrűk Ura)
  • Egy kisvárosi orvos közelebb hoz egymáshoz 3 embert. (Az emberi százlábú) 
  • Egy elhanyagolt szociopata kisgyerek megpróbál meggyilkolni két hajléktalant. (Reszkessetek betörők!) 
  • A család első Airbnb-zése szörnyű fordulatot vesz. (A ragyogás)
  • Mint a Reszkessetek, betörők, csak a Marson. (A marsi)
  • A kisvárosi kékgalléros seriff megöl egy ritka és veszélyeztetett tengeri élőlényt. (A cápa)

Ha úgy érzi, ön is tudna hasonlóan frappáns és lényeglátó filmösszefoglalókat írni, írja meg kommentben. A beküldők között kisorsoljuk a régi ismerősöm egyik szar viccét, szar magyarázattal.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM