Egyszerre Harcosok klubja, Menő Manó és A baba első lexikonja

2016.01.27. 10:25

Exploitable; ezzel az angol melléknévvel jelölik azokat a mémeket, amikben nincs karakteres főszereplő, de a mondanivalójukat könnyű reprodukálni. Az angol nyelvterületen Be Like Bill (Legyél olyan, mint Bill) néven ismert mém nem is a főszereplőről szól, hanem az általa közvetített üzenetről. A főszereplőt hívhatják Billnek, Josénak, Sanyinak; nem az fontos, hogy ki csinálja, hanem hogy mit csinál.

Bill, José és Sanyi jó fiúk. Nem trollkodnak az interneten, átadják a helyüket a vonaton, és úgy általában rendes, jogkövető polgárként viselkednek. A felhasználó ebből annyit lát, hogy egy pálcikafigura csinál valamit, és ha közben kísértésbe is esik, hogy köcsög legyen, végül mégsem lesz az. Az üzenet egyértelmű: jó példát mutatni mindenki másnak. Néhány példa:

És így tovább. Az egészhez csak egy pálcikaember kell, meg pár sor szöveg: egy általános igazságnak hangzó didaktikus kijelentés. Más mémekkel ellentétben, amik egy kicsit több kreativitást, humorérzéket, esetleg photoshopos alapismereteket is megkövetelnek, a Be Like Bill-mémeket egy hülye is meg tudja csinálni. És mostanában minden hülye megcsinálja.

Az internet magyar nyelvű régióit is elözönlötték a pálcikaemberek. Sanyi és Józsi ilyen, Sanyi és Józsi olyan. Legyél olyan okos, mint Józsi és Sanyi. A Facebook mostanában úgy fest, mintha a Menő Manó kidobott képkockáival próbálnák meg eladni A baba első lexikonját, a netező meg úgy érzi, hogy ő apu fortyogó epéje a Harcosok klubjából.

Kinek áll ez érdekében?

Hogy Bill figuráját ki találta ki, az már a feledés homályába vész. 2010 márciusában volt egy hasonló ábrázolás egy pálcikafigurával, Timmel, aki épeszű ember lévén nem áll le degeneráltakkal vitatkozni az interneten. A képet a Joyreactor oldalára töltötte fel egy ismeretlen felhasználó.

Hogy ez volt-e az ihletforrás egy ausztrál vasúttársaság vasúti etikettre oktató plakátjaihoz, az sem világos, de a hasonlóság szembetűnő. Szerencsére arra is akadt néhány troll, aki nem volt olyan, mint Bill, és csinált pár fergeteges feldolgozást; ezek közül említésre méltó Jade, a transzszexuális sztorija.

Jade transzszexuális. Az ölében tartja a táskáját, hogy leplezze a kőkemény erekcióját.

Jól csinálod, Jade.

Vasúti illemtan – annyira egyszerű!

De ezek régi történetek. A Bill-mánia tavaly októberben tört ki, amikor a Funnyjunk és a Reddit ismét felkapta a mémet; az exploitable karakterek sorsa már csak ilyen. Az üzenet egyszerű volt: ha Bill számára sértő dolgot lát az interneten, továbblép, mert Bill okos.

Tavaly decemberben egy olasz Facebook-oldal újabb lökést adott a dolognak, amikor elindították a Sii come Billt; ez gyakorlatilag az eredeti verzió olasz nyelvű verziója volt. Nem telt el három hét, és 226 000 lájkot gyűjtöttek. A spanyol verzió, a Sé como José csak január elején indult, de a lájkok száma mostanra már 400 000 fölött jár. Ehhez nyilván sokat hozzátett, hogy a spanyol nyelvű sajtó is foglalkozott a témával, mint 2016 első virális mémjével.

Szóval a spanyol és olasz internetezőknek, az ausztrál vasúttársaságot meghekkelő trolloknak, a Redditnek és egy 2010-es fórumbejegyzésnek köszönhetjük a pálcikaembereket a hülye dumájukkal. Ja, nem: azt a minden baromságra rárepülő biomasszának, ami ész nélkül sokszorosítja a romlott alapanyagot. Emberek, legyenek olyan okosak, mint Uma Thurman, és ne árasszák el szeméttel az internetet!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.