Natália
-3 °C
8 °C

Elkészült a jövő mobiljának agya

2005.10.06. 15:00
Az Arm bemutatta a Cortex A8-at, mely háromszor gyorsabb a jelenlegi multimédia-telefonokban használt processzoroknál.

Az Arm ismertette a jövő mobiljait meghajtó processzorgeneráció főbb jellemzőit, írta meg a BBC. A Cortex A8 nevű csipbe több mint egymilliárd tranzisztort zsúfoltak a tervezőmérnökök, a cég állítása szerint teljesítménye megalázza azokat a csúcsprocesszorokat, amelyek a jelen okostelefonjaiban izzadnak.

Mindenhonnan Arm

#alt# Az A8-at használó készülékek képesek lesznek gond nélkül lejátszani a nagyfelbontású videókat, de alkalmasak lesznek arra is, hogy megértsék a hangutasításokat, függetlenül a felhasználó személyétől. Várhatóan 2008-ban jelenik meg először a csip a mobilokban.

Bár az Arm maga nem gyárt processzorokat, tervei alapján rengeteg cég gyártósoráról kerülnek le csipek, melyek aztán a mobiltelefonok közel hetven százalékát hajtják. Az alapkészülékekbe most még az Arm 7-ik generációját szerelik, a legtöbb modellben ezt a processzort találjuk, mondta el Rob Coombs, az Arm mobilrészlegének vezetője. Az Arm 9 már komolyabb, multimédiás képességekkel rendelkező telefonokban lakik, míg az Arm 11 az okostelefonok processzora.

Egyre gyorsabb

A Cortex A8 jóval erősebb lesz még ez utóbbinál is, 1000 DMip értéket ért el a Dhrystone tesztje alatt az új modell. A DMip mértékegységből arra lehet következtetni, hogy egy másodperc alatt hány millió műveletet tud végrehajtani a csip. Összehasonlításul a 9-es sorozat DMip értéke mindössze 300.

Az új termék teljesítménye lehetővé teszi, hogy a közeljövőben olyan telefonokat készítsenek, amelyek képesek lejátszani a jó minőségű videókat, kezelik a nagyfelbontású kijelzőket, a 3D-s grafikát, olyan készülékeket, melyek jóval könnyebben váltanak a különféle drótnélküli hálózatok között.

Bár a tervezés befejeződött, az új processzorcsalád csak egy hosszabb átmenet után kerül be a telefonokba. Coombs szerint három év telik el az utolsó tollvonástól addig, hogy széles körben is elterjedjen az eszköz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.