Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Jóságos hacker a brit parlamentben

2004.12.06. 10:30
A bluetoothos kapcsolat tágra nyitott ólajtóként várja a támadókat. Legalábbis erre a következtetésre juthatott a brit alsóház biztonsági szolgálata, amikor rövid, hatásos és kéretlen bemutatót követően kitiltották az épületből a túl közlékeny telefonokat.
Jelenleg a mobiltelefóniában a mellékes eszközök közé tartozik a bluetooth, nemsokára viszont a spam és a vírusok révén az őrületbe kergetheti a felhasználókat. Sokszor az új technológiával egyszerre érkezik az akut biztonsági probléma, írta decemberi számában a Wired.

Mindenekelőtt a bluetoothszal rendelkező mobilok számítanak a támadók kedvelt célpontjai közé, mivel a készülékek veleszületett biztonsági réseit gyerekjáték kihasználni. A probléma jelentette veszélyek a felhasználói körben még nem tudatosultak.

Megszerzett címjegyzék

A hiányosságok lehetséges következményeit a közelmúltban a saját bőrén tapasztalhatta a brit parlament informatikai szolgálata. Egy "barátságos" hacker invitáció nélkül, élesben mutatta meg, milyen könnyű feladat volna megszerezni a képviselők címjegyzékét. Az eset közvetlen következménye az volt, hogy a brit képviselőházba csak kikapcsolt állapotban kerülhet bluetoothos mobiltelefon.

Ugyanakkor a támadások más formája is könnyen elképzelhető, hiszen megfelelően preparált bluetoothos adóval bárki kisétálhat valamilyen nagy forgalmú nyilvános helyre, és vírust ragaszthat a környezetében tartózkodók "nyitott" állapotban hagyott telefonjára.

Mivel a megfertőzött bluetoothos mobilok maguk is rávehetők lehetnek az újabb áldozatok keresésére, a legrövidebb időn belül telefonok ezrei fertőződhetnének meg.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.