Vilma
-8 °C
3 °C

A 3G-pont nyomában

2005.06.23. 13:04
Most már tudjuk, miért rúgta ki haragos főnöke az időutazó Marty McFly-t a Vissza a jövőbe második részében. Az egyik mobilszolgáltató harmadik generációs teszthálózatán bebizonyítottuk, hogy a videotelefon tehet mindenről.

A videotelefonálás baromság, állapítottam meg magamban, miután hosszasan elbeszélgettem borostás tesztpartnerem arcszőrzetével. Mégsem kérhettem, hogy percekig kinyújtott kézzel járkáljon az utcán, mint valami bolond, csak mert másképp nem fér bele képbe a bozontos feje. Persze ettől még lehet egy kisebb piaca az új szolgáltatásnak, a harmadik generációs mobil szélessávnak. Ott vannak például azok a nevetséges figurák, akik rádiós fülhallgatóval a fejükön mászkálnak, és bizonyára nem rettennek meg a videotelefonáláshoz szükséges furcsa testtartástól sem. Meg vannak a tőről metszett juppik és véletlen lottónyertesek, akik valós időben mutogathatják a haveroknak a legújabb dzsipet-nőt-medencét. Hangulatjelentés innen a Rióból, vagy esetleg onnan, Rióból - a percdíj nekik úgysem számít.

Képben vagyunk
Képben vagyunk
A próba egyelőre ingyen van. Tesztmobilom, a T-Mobile-tól kapott Nokia 6680 hátoldali kamerájával akár a környezemet is megmutathattam, egy konkurens portál munkatársát például online turisztikai program közvetítésével idegesítettem. A Parlamentet, a Várat és a Lánchidat persze érdemesebb lefotózni - a mobil 1,3 megapixeles kamerája már-már képeslap minőségű képeket készít - ezzel szemben a videó minősége változó: sokszor összefolynak a pixelek, és az utcán csak fülhallgatóval hallható a beszéd. Talán az új szolgáltatással akarnak rászoktatni az mms-re? Érhetetlen a mobilos cégek lelkesedése egy olyan technológia iránt, amely számítógépen eddig is létezett, de nem terjedt el igazán. Pedig a webkamera valódi szélessávon gyorsabb és olcsóbb is.

Dugólesés mobilról

Szerencsére a 3G értelmesebb dolgokra is használható, a T-Mobile-nak van például hírexpressz szolgáltatása (szépen animált kezelőfelülettel), ami roppant látványosan dobálja elő a híreket, és innen tovább lehet lépni a t-zones portálra, ahol a 3G menüpont alatt többek között mozielőzetest, vicces és erotikus filmeket, Barátok köztet meg Fókuszt lehet letölteni. A klipek meglehetősen gyatrák, a látvány ugyanis a hangminőség rovására megy, az online tévé hangja és képe viszont kiváló minőségű. A leghasznosabb szolgáltatás szerintem a forgalomfigyelő, ami a Ferenc körút, Astoria, Fővám tér, Gellért tér, Kosztolányi Dezső tér és Roosevelt tér térfigyelő kameráira csatlakozik. Egész nap tudnám nézni - amíg ingyenes.

#alt#
3G-tesztlefedettség. Forrás: T-Mobile
(magenta: beltéri, szürke: kültéri)
Sugár András, a T-Mobile vezérigazgatója azt ígérte tavaly nyáron, hogy Budapest belvárosában még 2005-ben elindítják a harmadik generációs szolgáltatást. A tesztmobil mellé adott térképük szerint a belváros legnagyobb részén már sikerült kiépíteniük hálózatot, tehát erre minden esélyük megvan, és tapasztalataim szerint folyamatosan dolgoznak a bővítésen. A hét elején a szerkesztőség környékén (XIII. kerület, Klapka utca 1-3.) sehol nem jelzett a mobil 3G-térerőt, szerdán azonban már a szerkesztőségen belül is széles sávon jöttek az adatok.
#alt#
2005 végére tervezett Pannon-lefedettség.
(piros: 3G, zöld: edge)
Az igazán meglepő az volt, hogy szerda este a belvárostól messzi XXII. kerület határán lévő otthonomba is megérkezett a 3G, ahol korábban még a sima gprs sebességével is gondjaim voltak.

Budapest belső kerületeiben egyébként a T-Mobile-rivális Pannon GSM is kiépítette harmadik generációs hálózatát. A cég azon ügyfelei, akik rendelkeznek 3G-s telefonnal, az év végéig ingyen videotelefonálhatnak a Pannon hálózatán.
A 3G és az UMTS
A harmadik generációs mobilhálózat az Universal Mobile Telecommunications Systems (UMTS) elnevezésű szabványra épül, amely az összes felhasznált technológiát magába foglalja. Ide tartoznak a különféle hálózati útválasztási módszerek, a beszélgetéseinket kódoló protokollok, valamint a rádiós kommunikációért felelős interfész. Magyarországon az UMTS az adáshoz az 1900-as, a vételhez meg a 2100-as tartományban használ fel egy-egy 5 megahertz szélességű csatornát. Szekértők szerint az UMTS 2 megabit per másodperces adatátviteli sebességre is képes lehet, de a túlzsúfolt városi környezetben meg kell elégednünk 384 kilobittel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.