Natália
-3 °C
7 °C

Nő a csengőhangokból származó bevétel

2003.01.15. 17:06
A londoni Informa MediaGroup piackutató intézet tanulmánya szerint 2002-ben 71 millió dollár szerzői jogdíjat fizettek ki csengőhangok után, 58 százalékkal többet mint az előző évben. A kifizetett jogdíjak rendszerint 10-15 százalékát teszik ki a csengőhangok értékesítéséből származó bevételnek. Ennek alapján a teljes értékesítési árbevétel 700 millió dollár felettire becsülhető, de valószínűleg eléri az egymilliárd dollárt is.
Az internetes kalózforgalom és a rohamosan terjedő CD-másolatok miatt a zeneipar értékesítési árbevétele már a második éve csökkenőben van. Bevételnövekedés kizárólag a csengőhangok után járó jogdíjaknál mutatható ki. Szakértők a helyzet kialakulásáért az öt nagy kiadóvállalatot (Universal, Sony,Warner, EMI, BMG) teszik felelőssé, mivel elmulasztották megtenni a rohamosan növekvő online kereslet kielégítéséhez szükséges lépéseket.

Nézettségnövelő eszközként indult

A zeneszámokból gyártott, letöltésre kínált csengőhangok eredetileg reklámfogásként jelentek meg. Egyes weboldalak és mobilszolgáltatók egyebek között ezzel is próbálták oldalaik látogatására ösztönözni a zenerajongókat. A nyilvánvalóan rossz hangminőség ellenére a gyakorlat olyan rohamos terjedésnek indult, hogy az felkeltette a zeneműkiadók figyelmét is. Mára általános gyakorlattá vált, hogy a lemezkiadók csengőhang-terjesztési jogokat adnak el a weboldalak üzemeltetőinek.

A csengőhang-letöltési díjak országonként eltérőek. A legnagyobb orosz mobil szolgáltató, az MTS például egy letöltésért 0,30 dollárt, a Vodafone Australia pedig 1,53 dollárt számláz. Az Informa előrejelzése szerint a sztereó felvételek lejátszására alkalmas mobiltelefonok terjedésével párhuzamosan ez a piaci szegmens is további rohamos bővülés előtt áll.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!