Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Kényelmesebb az új mobilbillentyűzet

2002.11.25. 14:25
Jövőre már megjelenhetnek az átszerkesztett billentyűzetű mobiltelefonok, ahol minden betűnek és számnak saját gombja lesz. Ha a fejlesztést átveszik a gyártók, az új kiosztással már nem lesz kínszenvedés beküzdeni egy-egy betűt a mobilon írt szöveges üzenetekbe.
A Panasonic egyik telefonjába épített újszerű billentyűzet a Digit Wireless fejlesztőinek munkája. A készülék működő prototípusait a szolgáltatók és a telefongyártók meggyőzésére készítették. A Fasttap keyboard feltalálója David Levy, az Apple ergonómiai fejlesztési részlegének korábbi vezetője.

Az új kiosztás minden betű és szám billentyűje körül szinte akkora helyet biztosít, mint a számítógépes billentyűzet. Az ABC 26 betűjét, a 10 számot, a * és # gombot illetve számos további funkcióbillentyűt egy akkora helyre zsúfolták, mint a jelenlegi telefonok kezelőfelülete.

Egy dudor, vagy négy

A betűk sajátos dudoros gombot kaptak, a számokat pedig a körülöttük álló négy dudor együttes lenyomásával lehet leütni. A kiosztás extra gombjai a különszolgáltatások vagy a beállított funkciók elérésére használhatók, például egy új szöveges üzenet indításához.

A Digit Wireless korábban csak imitációkon tudta megmutatni a partnereinek és a befektetőknek, hogyan is képzelik el a különleges billentyűzetet. Viszont most a Panasonic-kal kötött megállapodás alapján lehetőségük nyílt beépíteni a kiosztást a GD87 kamerás készülék egyik változatába.

A Panasonic is csak vizsgálja

Mike Midgen, a Digit Wireless európai értékesítési igazgatója a BBC-nek hangsúlyozta: a Panasonic-kal való együttműködés nem jelenti még azt, hogy az elektronikai konszern szériában gyártaná ezt a kivitelt. A prototípus még csak a koncepció vizsgálatát szolgálja.

A Panasonic meggyőzésére elég volt hat hét, hangsúlyozta Midgen. Az elkészült készülék egy GSM telefon és a prototípus billentyűzet működőképes ötvözete. De még a prototípussal is sok munka lesz. "A gombok tapintása például nem a legjobb, túl puhának tűnnek" - mondta az értékesítési igazgató.

Ha sikeres lesz, felpöröghet az adatforgalom

Most a Digit Wireless a készülékgyártókkal folytat tárgyalásokat, hogy szériában készülhessenek Fastap billentyűzetű telefonok. Az első készülékek megjelenésére Mike Midgen szerint 2003 folyamán sor kerülhet. A mobilszolgáltatók arra várnak, hogy a felhasználók végre az adatszolgáltatásokra is költsenek, és ennek egyik kulcsa lehet, ha az új kiosztás valóban kezelhetőbbnek bizonyul, és átütő sikert hoz.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.