Judit
-2 °C
8 °C

Hiányból nincs hiány

2001.06.09. 12:19
Kapcsolódó cikkek (1)
Aki tömegre, színvilágra, netán csengőhangra vásárol telefont, annak csak ajánlani lehet a Panasonic felsőkategóriás, wapos készülékét, de aki használni is szeretné a készüléküket, próbálja ki élőben, mielőtt megvenné. A cég olcsó wapos telefonja - lévén újabb modell - egy fokkal életképesebb, de itt is távol még a nirvána.
Minden valamirevaló elektronikai cég igyekszik teríteni a mobilpiacon is, ismerjük a szöveget, 200x-re mindenkinek több telefonja lesz, mint meleg vacsorája, óriási kasza, jobban fogy a tépőzáras mokaszinnál és a csipogós hasú pólóknál együttvéve. A Panasonic sem akar kimaradni a jóból, ezért időről időre újabb dolgozattal jelentkezik, de ahelyett, hogy a konkurencia hibáiból tanulna, saját kutatói beborult kártyavára alatt kapkod levegőért.

Panasonic GD93 - könnyű, színes, buta

Az egyik legkönnyebb wapos telefon
A GD93 ezüstös burkolatot kapott, amit nem lehet lecserélni, vagy tetszik, vagy nem, összességében elegáns darab. Az oldskool antennára is csak a keményvonalas nokiások fújtak, a készülék ettől nem lesz se jobb, se rosszabb igazán. 80 grammos tömegére meg 1,7 centis vastagságára nem lehet bántót mondani, egy ennél könnyebb telefon már zavaró lenne. A 170 órás készenléti időt és három óra beszédidőt tartó ultrakönnyű aksi külön főhajtást érdemel.

A telefon fő erénye - sajnos ez a legfőbb - a hétféle színben pompázó, és amúgy is kitűnően olvasható kijelző. A háttérvilágítás kacagva végigpörgethető a menüben: kék, narancssárga, sárga, lila, zöld, mélykék és fehér közül választhatnak az egyéniségre vágyó vásárlók. A dolog szépséghibája, hogy a gombok megvilágítása fix zöld, ami például egy kék kijelzővel iszonyú összképet ad. Szerencsére a gombok megvilágítása kikapcsolható.

Az öt sorban egyenként 12 karaktert megjelenítő, állítható kontrasztú képernyő wapozásra, sms-olvasásra megfelelő, navigációs rendszere már kevésbé, bár a négyirányú mozgás megkönnyíti a telefon használatát, összességében átlagos küzdelemmel jár. Wapozásnál ellenben a linkek kétszeri kattintása valahogy nem az igazi, a telefonkönyv kezelése pedig már fáj.

A korábbi, GD92-es modellből megismert szolgáltatások nem hiányoznak (ébresztés, időzített ki-bekapcsolás, kihangosítás - elég gyenge hangszóróval, 2 x 10 másodpercnyi diktafon és POP3-e-mail kliens), újításnak jobbára az 1.1-es wapböngésző nevezhető, meg a hangtárcsázás (5 hanggal). A készülék minden számhoz saját csengőhangot képes rendelni az összesen 24 darabból, és van zeneszerkesztője is.

Színejátszó kijelző
A telefon 100 szám tárolására képen a SIM-kártya mellett, de sms-ek fogadására már nem készítették fel, így azok számának a mobilkártya szab durva határt. Üzenetek írása szintén inkább fárasztónak, mintsem pergőnek nevezhető. Az igazi hiányosságok azonban az árban és feltehetőleg célközönség szempontjából a Nokia 6210-eshez kalibrált GD93-as szolgáltatásai terén mutatkoznak. A telefonban sem egy szem játék, sem egy naptár, sem egy infravörös csatoló, sem egy belső modem nem fért bele, továbbá nem lehet letiltani a saját szám kijelzését, ami 2001-ben azért legalábbis pirulásra ad okot.

Az egész telefonról süt, hogy a fejlesztőknek nem sikerült eldönteni, hogy elganciájával és tömegével a luxuskütyük, szolgáltatásaival a biznisz vagy színes-zenés csicsájával a fiatalokat célozza-é. Az igazi áttörést a Panasonic életében a széria következő darabja, a 10 soros kijelzőjű, GPRS-el és játékokkal megspékelt GD95-től várható.

Panasonic GD35 - olcsó, wapos

Nincs túlbonyolítva
A közeljövőben megjelenő GD35 a telefonra keveset költő, de mégis wapozni vágyó vásárlókat igyekszik megnyerni. Napi használatú funkcióit tekintve szinte megegyezik a GD93-as teljesítményétől. Természetesen a készülék eleve nehezebb, bumfordibb, és kevésbé csillámlik a holdsugárban, kijelzője szerényebb képeségekkel rendelkezik.

Kapott viszont egy wap-gombot, a @-jelezést lenyomva a júzer máris az információs szupersztrádán találhatja magát Panasonic-rollerével. Az abszolút mértékben fiatalok elképzelt ízléséhez közelítő telefon egy "4" nevű játékkal igyekszik kitölteni az éjjeli tömegközlekedési eszközökre várók szabadidejét. Nekem két perc alatt nem sikerült megfejtenem a fogaskerekek mögött megbúvó logikát, de aki elég kitartóan próbálkozik, annak biztos menni fog.

A fiatalos funkciók között található még a főmenü nyitóanimációja. Ez opcionálisan egy mászkáló pingvin vagy egy ugató kiskutya lehet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.