Vendel
7 °C
11 °C

Augusztustól olcsóbb lesz vezetékesről Westelt hívni

2003.07.08. 15:59
A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) döntése értelmében mintegy tíz százalékkal csökkennek a vezetékes telefonhálózatokból a Westel Mobil Rt. hálózatába irányuló hívások végződtetési költségei, jelentette be kedden Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet elnöke.
A végződtetési díjak csökkentése az Informatikai és Hírközlési Minisztérium június végi rendelete szerint meg kell hogy jelenjen a vezetékes szolgáltatók tarifáiban. Így a hírközlési döntőbizottság számításai szerint a fogyasztók éves szinten hárommilliárd forintot takaríthatnak meg.

A vezetékes hálózatokból a mobil hálózatokba, így a Westel hálózatába irányuló hívások tarifáit a vezetékes szolgáltatóknak kell kihirdetniük. A csökkentés augusztusban következhet be, addig ugyanis a vezetékes szolgáltatóknak módosítaniuk kell az összekapcsolási szerződéseiket a Westellel.

Jelentős piaci erő

A HDB döntése szerint a csúcsidőben a Westel által a vezetékes hálózatokból érkező hívások nettó végződtetési díja percenként 45,15 forintról 40,50 forintra, csúcsidőn kívül 25,15 forintról 22,50 forintra csökken. A Matáv jelenleg érvényes Bázis díjcsomagja szerint a Westel hálózatba irányuló hívások bruttó ára percenként 75, illetve 50 forint. A Pannon GSM hálózatába irányuló hívások ára 78,75 forint, illetve 47,50 forint, míg a Vodafone hálózat hívása percenként bruttó 76,25 forintba, illetve 56,25 forintba kerül.

A Hírközlési Döntőbizottság korábbi határozata szerint a Westel és a Pannon GSM is úgynevezett jelentős piaci erővel bíró szereplő lett az összekapcsolási piacon. E döntés szerint mindkét szolgáltatónak a hosszú távú, előremutató különbözeti költségek (LRIC) modellje alapján kellene kialakítaniuk a vezetékes hálózatokból fogadott hívások végződtetési díját.

A HDB döntését a Pannon GSM a fővárosi bíróságon megfellebbezte, a bíróság pedig felfüggesztette a HDB döntés végrehajtását és a felfüggesztés annak ellenére érvényben van ma is, hogy a elsőfokon a bíróság a HDB-nek adott igazgat. A Pannon a Legfelsőbb Bírósághoz fordult az ügyben, amelynek döntése késő ősszel várható, mondta Frischmann Gábor. Az elnök szerint így féloldalas helyzet alakult ki, de a fix-mobil végződtetési díjak évek óta tartó vitájának első fordulója lezárult.

Bevételkiesés

Tompa Ferenc, a Westel szabályozási igazgatója szerint a Westelre nézve hátrányos helyzet alakult ki azzal, hogy a Pannonnak egyelőre nem kell csökkentenie a végződtetési díjait. Tompa elmondta: a Westel tulajdonosai elvárják, hogy a 3 milliárd forintos bevétel kiesést a Westel kompenzálja, azt azonban, hogy erre hogyan kerülhet sor, nem fejtette ki.

A HDB mostani döntése az első olyan eset, amikor, a bizottság maga hirdet ki tarifákat az Európai Uniós piaci átlag alapján. Erre azért kerülhetett sor, mert a Westel bár beadta, de visszavonta LRIC ajánlatát.

A HDB a 2002-es EU fix-mobil átlag alapján alakította ki a Westel által alkalmazható díjakat, amelyek így - a bázisul szolgáló 2002-es átlagos forint/euró árfolyam alapján - az EU-átlaghoz közeli szintre kerültek. Az EU-átlag 2002-ben 18,69/perc eurócent volt, a három magyarországi szolgáltató végződtetési díjainak átlaga pedig eddig 19,13 eurócent volt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.