Miklós
-7 °C
4 °C

Mobilos vonatjegyvásárlás és sétaradar

2006.10.20. 10:45
Jókora állami támogatással és nagy ígéretekkel indult el 2005 őszén a Mobil Innovációs Központ (MIK). Az adóforintok jelentős részét egy speciális fejlesztői tesztkörnyezet kialakítására szánták, amilyenből az egész világon kevés van, emellett fontos célkitűzés volt, hogy a jobb ötletekre menő cégek jöjjenek létre. Utánajártunk, hogy egy év alatt mi valósult meg.

Amellett, hogy a Mobil Innovációs Központ munkatársai mindenféle furcsa műszerekkel vizsgálják a rádióhullámokat, meg felfoghatatlanul bonyolult hálózatokon nézik az adatcsomagok áramlását, számos érdekes termék kikerülhet a jövőben a kezeik közül. Néhány projektben olyan házi érzékelőhálózattal kísérleteznek, amely többek között a cirkó, a riasztó, a lámpák és elektronikai eszközök távoli felügyeletét teszi lehetővé, mások mobilos vonatjegyvásárló-rendszert terveznek, vagy éppen helyzetfüggő szolgáltatásokat. A központ éves jelentésébe olyan varázslatos fejlesztések is bekerültek, mint a várható ütközésekre figyelmeztető sétaradar, és a kézfej meg az alkar mozdulatait utasátásként érzékelő gesztuskocka.

Nehézségek

Nem volt zökkenőmentes a MIK első éve, mondta el lapunknak Magyar Ildikó, a MIK ügyvezető igazgatója. Hiába terveztek azonnal megvalósuló modern tesztlabort, az egyetem központi épületének megsüllyedése miatt más költözött az eredeti helyszínre, új helyszínt kellett keresni. Emellett a törvényileg előírt bürokrácia is nehezítette a kulcsfontosságú hardverkörnyezet kialakítását, így az átadás idén októberre csúszott át. Nyáron finanszírozási gondok is felmerültek: nem érkezett még meg a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) előlege, és emiatt e keretből nem tudták kifizetni a központban dolgozó kollégákat. Az NKTH szóvivője lapunknak elmondta, hogy ha a MIK és a partner intézmények hiánytalanul elszámolnak az első évre szóló összeggel (600 millió forint), akkor lehet szó a következő részlet átutalásáról. Ez az elszámolás azóta már megtörtént.


Nem könnyű összerakni egy ilyen bonyolult tesztlabort

Mobilszoftvergyár

Mi történt az elmúlt évben az adófizetők pénzével támogatott központban, ha a fejlesztőknek még egy árva laborjuk sincs? Szerencsére elég sok minden. A MIK éves beszámolója szerint több tucatnyi projekt elkezdődött, és mint Charaf Hassan, a MIK szolgálatás-fejlesztési igazgatója elmondta: igyekeztek azokra a feladatokra koncentrálni, amelyeket elegendő a legvégső fázisban letesztelni.


A jövő a spájzban van

Az egyes projektek mellett Charaf Hassan igen fontosnak tartja, hogy elkészült egy programozási keretrendszer, ami jelentősen leegyszerűsíti a szoftverfejlesztést, gyakorlatilag elvégzi a piszkos munkát a fejlesztők helyett. A fejlesztőknek nem kell kívülről megtanulniuk a Symbian operációs rendszer minden apró részletét, és kihasználhatják a nagyobb rendszereken, számítógépeken megszerzett tudásukat. Elég megtervezniük a program működését, kinézetét, azután bepötyöghetik az általuk ismert programnyelven a kódot, és ebből a keretrendszer elkészíti a Symbianon futó szoftvert.

Nyitott szemlélet

Az első év fontos feladata volt a képességek felmérése, hogy össze tudják gyűjteni, ki miben erős. A feladatok teljesítése közben sokat változott maga a kutatói-fejlesztői közösség is, ami szintén a MIK-projekt egyik fontos célkitűzése volt. Magyar Ildikó szerint fél éven belül létrejönnek kész termékek, elindulnak pilot projektek, és körülbelül a harmadik évben várható, hogy egy-egy projektre cégeket alapítanak. (A MIK négy éves projektként indult.)


A pitypang a MIK logója. Nem gyom.

Nemcsak ismert lett a MIK, de kompetenciáját is elfogadták, és körülbelül negyven kis- és középvállalat jelentkezett ötletekkel, illetve kérdésekkel, hogy ezt vagy azt a feladatot meg tudják-e közösen oldani. Egy nemzetközi nagyvállalat is megjelent a színen, arról érdeklődve, hogy utólag milyen feltételekkel válhatna konzorciumi taggá.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.