Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Lassul a világ mobilpiaca

2003.08.18. 12:49
A világon az idén várhatóan 455 millió mobilkészüléket szállítanak a telefongyárak, 6 százalékkal többet, mint tavaly - közölte becslését az amerikai Strategy Analitics piacelemző cég hétfőn. A második negyedévben a hat legnagyobb gyártó átlagosan 140 dollárért adott egy készüléket nagykereskedelmi áron, az egy évvel korábbi 160 dollár helyett.
A második negyedévben a gyártók 111 millió mobiltelefon-készüléket szállítottak a viszonteladóknak, 11 százalékkal többet, mint a tavalyi második negyedben, a viszonteladók azonban csak 108 millió készüléket értékesítettek a végfelhasználóknak, 6 százalékkal többet, mint egy éve. Az első negyedévben az értékesítés még 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Jönnek az olcsó készülékek

Az elemzők szerint idén a színes képernyők és a kamerás telefonok növelik ugyan a forgalmat, de a forgalom általános bővülésében a legnagyobb szerepük továbbra is az olcsó készülékeknek és a feltörekvő piacoknak van, főleg Indiában és Kínában, miközben másutt Ázsiában nem várható nagyobb fejlődés. A második félévre azonban a világforgalom bővülésének további lassulása várható, főleg, mert a kínai mobiltársaságok mind kevesebb kedvezményt adnak a készülékekre - írták az elemzők.

Hasít a Nokia

A második negyedben a forgalombővülés legnagyobb nyertese a finn Nokia volt, amely 37 százalékra növelte a piaci részesedését az első negyedévi 35 százalékról. A piaci részesedésben második helyezett amerikai Motorola részaránya 14,2 százalékra csökkent 15,4 százalékról, miután tavaly megközelítette a 17 százalékot. A dél-koreai Samsung piaci részesedése 10,8 százalékra csökkent az első negyedévi 12,1 százalékról, de magasabb árai miatt kevésbé szenvedi meg a visszaesést. A negyedik helyen a német Siemens van, amelynek piaci részaránya 7,3 százalékra apadt 7,4 százalékról.

Nyereségközelben a Sony Ericsson

Fordulóponthoz közeledik az ötödik helyezett japán-svéd vegyesvállalat, a Sony Ericsson, amely 6 százalékra növelte a részesedését 5 százalékról. A másfél éve alakult és rendszeresen veszteséges vegyesvállalat 7 százalékos piaci aránytól remél profitot. A hatodik helyezett az ugyancsak dél-koreai LG Electronics, 4,8 százalékos piaci részaránnyal a második negyedben, az első negyedévi 5,2 százalék után.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!