Levente, Irén
17 °C
27 °C

Ki költene 48 milliárdot a 4. mobilfrekvenciára?

2009.01.15. 00:36
Hamarosan eldől, hogy melyik vállalaté lesz a negyedik mobilszolgáltatói licenc. Egy kiszivárgott táblázat szerint a DreamCom esélyes a győzelemre, más forrásokból azonban úgy tudjuk, hogy a MobiNet politikai hátszéllel előzhet.

Az Index birtokába jutott információk szerint a négy pályázó közül kettő, a DreamCom és a MobiNet esélyes arra, hogy elnyerje a negyedik mobilszolgáltatói licencet a Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán. Úgy tudjuk, hogy a pályázókat értékelő bizottság szavazatai alapján a DreamCom 90 pontot, a MobiNet 75 pontot kapott. A másik két pályázó messze elmaradt tőlük: az Invitel 48 pontot szerzett, a Digi 29-et. A pályázatok elbírálása úgy történik, hogy a bizottság, amelyben a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és az Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács delegáltjai ülnek, pontozzák a pályázatokat, és tesznek egy javaslatot az NHH-nak. Ezután a szakhatóságnak kell döntenie, elfogadja-e a bizottság érveit.

Márton György, az NHH szóvivője nem kommentálta az értesülésünket, mert a folyamatban lévő pályázattal kapcsolatban semmit sem mondhat. Csak annyit közölt, hogy még nincs végeredmény.

Ha szakmai szempontok alapján vizsgáljuk a pályázókat, két csoportba sorolhatjuk be őket. Az egyikben van a Digi és az Invitel, olyan távközlési cégek, amelyek több éve foglalkoznak telefonszolgáltatással, több országban jelen vannak, és több millió ügyfelük van. Ezek a cégek viszonylag alacsony összegű beruházást és kisebb lefedettséget ígértek a pályázatukban. Amint a Napi Gazdaság is megírta, a Digi 13,7 milliárd forintos beruházással 58,63%-os lefedettséget, az Invitel 23,73 milliárd forintos beruházással 37%-os lefedettséget ígért.

Az ismeretlen befutó

A másik csoportba tartozó két cég sokkal nagyobb beruházást és lefedettséget ajánlott. A DreamCom 47,58 milliárd forintot, szeptemberi indulást és 70 százalékos lakossági lefedettséget ígért a pályázatában. (A DreamCom 70 százalékos többségi tulajdonosa a Telekom 4, a kisebbségi tulajdonos pedig az Externet, 30 százalékos résszel.) A MobiNet hasonló nagyságrendű, 48,3 milliárd forintos beruházást és a legmagasabb, 76,1 százalékos lefedettséget ígért a pályázatában. Ennek a cégnek a tulajdonosi háttere azonban már jóval homályosabb.

A pályázó mögött közvetlenül a 270 millió forintos törzstőkével bejegyzett Content Holding Zrt. áll. A cég igazgatósági tagja egyebek mellett Bodnár Zsigmond, aki 2007-ben távozott a T-Mobile stratégiai üzletfejlesztésekért felelős igazgatói székéből, majd 2008 elején másfél hónapot töltött a Vodafone-nál, ahol a vállalati szolgáltatásokért felelős igazgató volt. Emellett a cég igazgatóságában van Fellegi Tamás is, aki az 2000-ben távozott a Magyar Telekomtól, a kormányzati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesi posztról. A nyilvános cégjegyzék szerint a Content Holding tulajdonosa a Layland Enterprises Kft., amelynek Fellegi mellett a Nagy-Britanniában bejegyzett Layland Enterprises Ltd. a tagja. A Layland Enterprises nem ismert távközlési cég, a Google egy brit cégjegyzéki oldalon kívül semmilyen más találatot nem dob elő a vállalatról. Cégjegyzékekben is kerestünk információt a brit cégről, de ott a tulajdonosi adatok nem voltak elérhetők.

Bodnár Zsigmond, a MobiNet igazgatója lapunknak elmondta, hogy a cég ajánlatáról megjelent adatok több ponton tévesek. A pályázó cég tulajdonosi hátterével kapcsolatos kérdésünket nem válaszolt. A cégvezető elmondta, hogy a pályázat előírása miatt nem beszélhet a MobiNet által beadott ajánlatról.

Úgy értesültünk, hogy a most nyilvánosságra került rangsor az eredményhirdetésig megváltozhat, és több, egymástól független forrásból is azt az információt kaptuk, hogy a MobiNet politikai hátszéllel esélyes a győzelemre.

Ebben nyilván nagy szerepet játszana a csaknem 50 milliárdos befektetésről szóló ajánlat, hogy ez a gazdasági válság idején mennyire reális, annak megítéléséhez ismerni kellene a tulajdonosi hátteret. Iparági ismereteink szerint a majdnem ötvenmilliárdos befektetésre tett ígéret irreálisan magas. Mindenesetre a világ legnagyobb, tőkeerős és nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkező multicégei, a Telefonica és az Orange nem láttak fantáziát a negyedik magyar mobilhálózat kiépítésében és működtetésében.

Pénz áll a házhoz

Van viszont a meghirdetett frekvenciának olyan része, ami mégis nagy bevételt hozhat a nyertesnek. A 900 MHz-es frekvenciatartomány egy része eladható a meglévő három mobilszolgáltatónak. Egyes becslések szerint ez a frekvenciasáv 4-5 milliárd forintot ér. A vevő – a Vodafone, a T-Mobile vagy a Pannon – ezáltal alacsonyabb frekvencián tud majd nagysebességű internetszolgáltatást (hsdpa-t) nyújtani az ügyfeleinek. Ez a megoldás olcsóbb, mint a 2,1 GHz-es hsdpa, és nagyobb lefedettséget tesz lehetővé.

A pályázati kiírás szerint a tender győztesének csak két éven belül kell elindítania a mobilszolgáltatást, addig ülhet az elnyert frekvencián, illetve eladhatja az értékes 900 MHz-es frekvenciarészt. A pályázat fix díja alacsony, csupán százmillió forint, így nem ez dönti el a pályázatot. A koncepció ugyanis az, hogy ne egyszeri nagy bevétel folyjon be a kasszába, hanem a majdani győztes a szolgáltatás beindítása után a bevételei bizonyos százalékát utalja majd. A pályázók maguk dönthették el, hogy mekkora százalékot ajánlanak fel. Ez jelentősen befolyásolja a végeredményt.

Viszont ha a leendő győztes külső okok, azaz a gazdasági helyzet, a mobilok hazai elterjedtsége, illetve a három erős multinacionális versenytárs mellett mégsem szerez nagy bevételt, akkor az államkasszába is kevesebb pénz kerül. És nem teljesül a mobiltender célja sem, a verseny élénkítése. A három mostani szolgáltató egyike viszont olcsóbb és jobb lefedettségű hsdpa-lehetőséghez jut.

Az eredményhirdetés pontos időpontja még nem ismert.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!