Natália
-3 °C
8 °C

Mobiltelefonra váltanak a holland háztartások

2003.11.19. 11:04
Gyorsan nő azoknak a holland háztartásoknak a száma, amelyek már csak mobiltelefont használnak. A holland távközlési cég, a KPN vezetői vészharangot kongatnak: míg egy évvel ezelőtt a nyolcmillió háztartás 4 százalékában nem volt vonalas készülék, most már 8 százalék ez az arány és a trend tovább folytatódik.
Hollandiában 12 millió mobiltelefon-előfizetőt számlálnak, tehát a lakosság kétharmadának van maroktelefonja, annak ellenére, hogy a vezetékes telefonok közötti beszélgetés jóval olcsóbb.

A drága olcsóbb

Érdekes, hogy a mobil igazi térhódítását Hollandiában éppen a magas ár eredményezte, ugyanis mobilt hívni vezetékesről összehasonlíthatatlanul drágább, mint mobilról. Emiatt egyre több háztartásban úgy döntenek, hogy felmondják a vezetékes telefont, amelynek fenntartása - vagyis egyetlen hívás nélküli díja - havi 17,79 euró. A KPN emiatt joggal aggódik, hiszen bevételei csökkennek, ráadásul - noha neki is van mobil üzletága - a vezetékes telefont lemondók gyakran a konkurenciához fordulnak. Hasonló trend érzékelhető Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Ausztriában is.

A KPN cáfolta az alkalmazottak számának csökkentéséről szóló híreket, de elismerte, hogy az elbocsátások elkerülése komoly erőfeszítéseket igényel. A cég a '90-es évek telekom-boomja után hosszú időn át pénzügyi nehézségekkel küszködött, az elmúlt 12 hónapban ezer munkahelyet szüntetett meg, s éppen mostanra, a múlt év végére sikerült ismét nyereséget produkálnia.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.