Árpád
7 °C
21 °C

Félmilliárd mobilt vesznek idén

2003.12.08. 17:13
A mobiltelefon-eladások az idén elérhetik az 500 milliót, a finn Nokia és az amerikai Motorola pozícióit azonban mindinkább megingatja a rivális német Siemens és a dél-koreai Samsung és az LG.
"A mobilpiac elképesztő növekedést él meg" - mondta a Gartner Dataqest egyik elemzője. A piackutató adatai szerint a harmadik évnegyedben 133 millió mobiltelefont adtak el. A kereskedőknek jól jött az olcsó készülékek iránti nagy kereslet Oroszországból, Indiából és Kínából, illetve a színes képernyős és kamerás telefonok iránti kereslet azokon a telített piacokon, ahol a fogyasztók lecserélik régi készülékeiket.

Jól megy a Siemensnek

A harmadik negyedév legnagyobb nyertese a világviszonylatban negyedik Siemens volt, amelynek piaci részesedése 9,1 százalékra nőtt a második negyedévi 7,0 százalékról. A vállalat viszonylag olcsó termékei jól fogytak Európában. A Siemens sikere megingatta a világ vezető mobiltelefon-gyártója, a Nokia pozícióit. A Nokia piaci részaránya 34,2 százalékra csökkent az előző negyedévi 35,9 százalékról. A finn gyártó rövid távon 40 százalékos világpiaci részarányban reménykedik.

A Strategy Analytics piackutató intézet pénteken közzétett adatai szerint a harmadik negyedévben 42,1 százalékra csökkent a Nokia egy évvel korábban még 51,2 százalékos, és a második negyedévben is még 48,8 százalékos európai piaci részesedése.

Feltörekvő dél-koreaiak

A Motorola piaci részesedése a harmadik negyedévben 14,7 százalékra nőtt a második negyedévi 14,6 százalékról, de visszaesett a tavalyi 15,8 százalékról. A harmadik helyezett Samsung részaránya a második negyedévi 9,9 százalékról 11,2 szátzalékra emelkedett. Az ötödik LG részesedése 3,8 százalékról 5,3 százalékra nőtt. Az LG a japán-svéd Sony Ericssont ütötte ki az ötödik helyről.

A Nokia mindkét piackutató intézet piaci előrejelzést túlságosan derűlátónak tartja, a Nokia az idén összesen 460 millió készülék eladásával számol csak. A finn mobiltelefon-gyártó riválisai is inkább ezt a számot tartják reálisan elérhetőnek.

A Nokia részvényei a helsinki értéktőzsdén hétfőn 1,4 százalékkal 14,71 euróra csökkentek. A Siemens részvényei Frankfurtban szintén 1,4 százalékkal estek vissza, 62,45 euróra.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.