Aladár, Álmos
-2 °C
9 °C

Féreg a mobilkészülékben

2003.12.07. 15:54
Az internetezésre alkalmas mobiltelefonokon és hordozható készülékeken is megjelentek a férgek és a vírusok, de a probléma egyelőre nem jelentős: eddig csupán néhány esetről számoltak be az egész világról.
Ahogy a mobiltelefonok operációs rendszerei világszerte szabványosodnak, a hackerek nagy valószínűséggel fognak a bennük lévő sebezhető pontok után kutatni, ugyanúgy, mint a személyi számítógépek esetében. Az internetre csatlakozó mobiltelefonnal és tenyérszámítógéppel pedig mind gyakrabban töltenek le csatolmányokat, melyek magukban hordozhatják a vírust.

A távközlési cégek évente nyolcmilliárd dollárt költenek a készülékek programozási, mechanikai és egyéb hibáinak a kijavítására. Most néhányan azért küzdenek, hogy megakadályozzák a vírustámadásokat, amik több millió dolláros kárt okozhatnak a szolgáltatóknak.

Hatalmas károkat okozhat

Jelenleg körülbelül ötször akkora kárt okozhatna egy vírustámadás a mobilkészülékeken, mint a hagyományos PC-ken, mivel nagyon kevés ember foglalkozik ezzel a problémával. Rendkívül nagy terjedési sebességük következtében pedig nagyon hamar túlterhelhetik a hálózatokat.

Elgondolni is rossz, mi történne, ha mondjuk a vírusok a segélyhívószámokat kezdenék el hívogatni, ami 2000-ben és 2001-ben meg is történt Japánban. Ezt akkor a DoCoMo úgy kezelte, hogy biztonsági szoftvereket helyezett el szerverein. Becslések szerint 2005-re a mobiltelefonokat érő rosszindulatú támadások 471 millió dolláros kárt okozhatnak minden 5 millió megfertőzött felhasználó után.

Tavaly a távközlési cégek tűzfalakat emeltek hálózataik védelmére. A legelszántabban a DoCoMo, Japán vezető mobilszolgáltatója küzd a vírusok ellen: októberben együttműködési megállapodást kötött a Network Associates vállalattal egy mobilkészülékekre kifejlesztendő antivírusprogramra, amit 2004 végén kívánnak bemutatni. Adatbiztonsági szakértők szerint csak idő kérdése, hogy az európai és az amerikai szolgáltatóknak mikor kell szembenézniük hasonló problémával.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.