Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Mobiltörni segít egy osztrák szolgáltató

2005.04.14. 09:30
Az osztrák Yesss diszkont mobilcég weboldalán bárki rábukkanhat arra tájékoztatóra, amely mobiltelefonok kártyafüggetlenné tételéhez nyújt segítséget. A cég a leírás szerint igen fájlalja, hogy a SIM-kártyái csak kártyafüggetlen telefonokkal működnek.
A mobil röghöz (céghez) kötésének feloldásához az érdeklődő ügyfeleket a Yesss olyan internetes címekre irányítja, amelyek mostanáig csak hackerkörökben voltak ismertek. Az itt tárolt kódok ugyanis képesek a telefonokat kártyafüggetlenné varázsolni.

A mobilokat Ausztriában korábban szervezetten és féllegálisan kódolták ki telefonszervizek, de a jogi következményekkel fenyegető szolgáltatók nyomására beszüntették a lukratív üzletet.

Ölik bele az euronokat

A legtöbb kereskedelmi forgalomba kerülő készülék Ausztriában is kártyához kötött, mivel új szerződés kötése, szerződéshosszabbítás, illetve hűségpontok beváltása esetén rendkívül nyomott áron juthat hozzá a felhasználó, emlékeztet a Der Standard.

Az árkategóriától függően a mobilcég akár 300 eurót is átvállalhat a mobiltelefon árából. Ez a ráfordítás pedig csak akkor kifizetődő, ha az ügyfél az adott szolgáltató hálózatában, nem pedig a konkurenciánál koptatja a telefonját.

Nyílt jogsértés

Ami a Yess esetében újdonság, hogy a szolgáltató nyíltan kínál "segítséget" más cégek dotált készülékeinek megokosításához. Néhány osztrák mobilcég jogi osztálya "harmadik fél jogainak" illetve a szoftvergyártó szerzői jogainak megsértését látja megvalósulni.

"Ez a weboldal nyílt felszólítás a jogsértésre" - jelentette ki az A1 mobilszolgáltató szóvivője, Ursula Novotny. A Telering eközben már értesítette az illetékes felügyeletet (RTR), amely egyelőre óvatos, és csak vizsgálódik a kérdésben.

"Hogy a SIM-lockolt mobiltelefon kikódolása szerződésszegésnek minősül-e, csak a konkrét szerződés, illetve az elfogadott általános üzleti feltételek alapján mondható ki" - közölte a hatóság egyik szóvivője.

A telefon nem szerződés

A Yesss-nél ezzel szemben azzal érvelnek, hogy más szolgáltatók ügyfeleit csupán szerződés, nem pedig a készülék köti az adott céghez. Vagyis a kikódolás szerintük jogszerű, a rendes alapdíjat ugyanúgy fizetni kell az eredeti szolgáltatónak.

Megfigyelők szerint az is elképzelhető, hogy a Yesss partizánakciója nem is olyan kényelmetlen az árharcot vívó mobilcégek számára. Hiszen így lehetőség nyílik arra, hogy beszüntessék az új készülékek sokszor szidott szubvencióját.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!