Piroska
-12 °C
-2 °C

Csúcstelefon kamera nélkül

2004.12.06. 12:54
Először zenelejátszónak néztük, de tesztünk során rájöttünk, hogy a Motorola MPx200 elegáns személyi asszisztensként sokkal jobban helytáll, különösen Windows alapú vállalati környezetben.
A Motorola MPx200 okostelefont felkészülten vettem át a gyártó hazai képviseletétől, kértem hozzá sztereó fülhallgatót is, a zsebemben meg ritmusos ska zenével teletömött memóriakártya lapult, hiszen ebben a telefonban elméletileg az a legjobb fícsör, hogy van benne médialejátszó és kezeli a rendes méretű Secure Digital memóriakártyákat. A méret azért nagyon fontos, mert most húszezer forintért egy gigabájtos SD-kártyát vehetünk, amin mp3 vagy wma formátumban hat-nyolc teljes album biztosan elfér, míg a miniatűr SD-kártyák drágábbak és kisebb kapacitásúak.

#alt#
Klikk a képre!
Körülményes zenélés

A készülék hangminősége meglepett, és már éppen azon kezdtem morfondírozni, hogy a lakkozott fekete mobil vajon szebb-e az iPodnál, amikor hirtelen apró hibák tömege bukkant elő. A legnagyobb gondom az volt, hogy a zenehallgatás összezárt készülékkel nem igazán működik, mert ilyenkor a lejátszás menete nem befolyásolható, csak egy hangerőállító pöcök áll rendelkezésünkre. Ha viszont szétnyitjuk a mobilt, már nem érdemes visszazárni, mert ilyenkor másodpercekig idegesítően zakatol.

Az akadozás azért sem érthető, mert az MPx200 felszereltsége igen meggyőző. A gyártó kétszáz megahertzes processzort és harminckét megabájt memóriát pakolt bele, a működtetéséről meg a Microsoft mobilos operációs rendszere, a SmartPhone 2002 gondoskodik.

Megbízható ismerős?

A telefon második legjobb tulajdonsága egyébként éppen az, hogy az asztali Windowson megismert szoftverek kicsinyített változatai találhatóak meg benne. Van például Internet Explorer, amit a Microsoft hasznos linkekkel is feltöltött, így könnyebben megtaláltam néhány mobilra optimalizált szájtot. A WindowsMedia.com többek között filmelőzeteseket kínál, de ezzel az extrával érdemes óvatosan bánni, mert egyáltalán nem munkahely-kompatibilis. Az új Bridget Jones-film trélerét olyan furcsa hanghatások kísérték, mintha valami szado-mazo pornó ment volna a mobilon, és elég nehéz volt bebizonyítanom ennek az ellenkezőjét, miután a roppant energiatakarékos kijelző néhány másodperc után teljesen elsötétült. Az MSN-szájt kevésbé veszélyes, itt Passport jelszavammal bejelentkezve elérhettem a Hotmail postafiókomat, és még helyi időjárás jelentést is kaphattam volna, ha amerikai lenne az irányítószámom.

#alt# A mobilban van még Media Player zenelejátszó, MSN Messenger üzenetküldő meg Pasziánsz is, de nekem nagyon hiányzott a listáról a Windows Update, a szoftverfrissítés lehetősége ugyanis roppant megnyugtató lenne. Így azonban csak abban reménykedhettem, hogy a redmondi megacég fejlesztői ezt az operációs rendszert körültekintőbben írták meg, mint a többit, meg hogy a vírusírók még hosszú ideig nem akarják feltörni a SmartPhone oprendszert. A mobilos Windows egyébként könnyen kezelhető, de néhány fontos funkciót - például az oly népszerű ébresztőórát - túl mélyről kell előbányászni, és a menük nem szerkeszthetőek.

Drága asszisztens

A Motorola Mpx200 szerkesztőségünkben elsősorban azért volt sikeres, mert nincs benne gagyi digitális kamera, viszont van a dobozában usb adatkábel, amellyel nemcsak a készülék memóriája tölthető fel, hanem az akkuja is. Így könnyebb átmásolni az Outlookból a névjegyeket, naptárbejegyzéseket és leveleket a mobilra.

Ráadásul a SmartPhone rendszer központja, az indítóképernyő - a konkurens megoldásokkal ellentétben - nem színes háttérképpel szórakoztat, hanem informál, azaz kijelzi a következő találkozó időpontját, a beérkezett szöveges üzenetek és emailek számát meg az aktuális csengőhangprofilt. A készülék ára luxuskategóriás: előfizetés nélkül körülbelül 120 ezer forintért szerezhetjük meg a mobilszolgáltatóknál, előfizetéssel azonban már 80 ezer forintért is hozzánk vágják.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!