Vilma
-7 °C
4 °C

Lelepleződnek a mobilos percdíjak

2005.11.30. 17:17
Három magyarországi mobilcég több száz kártyás és előfizetéses díjcsomagját lehet összehasonlítani a Nemzeti Hírközlési Hatóság szerdán elindított online programjával.

Húsz országból és legalább tízezer különböző számítógépről próbálták elérni szerdán a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) internetes árösszevető programját, a Tantuszt. Mint azt a hatóság kommunikációs osztályán megtudtuk, az NHH nem készült fel ekkora forgalomra, ezért délután már alig-alig működött a szerverük, holnapra viszont megoldják a problémát.

Nagy számok

Pataki Dániel, a hatóság elnöke a szerdai bemutatón elmondta, hogy azért ezekkel a tarifákkal kezdték, mert a mobil a legnagyobb távközlési piac Magyarországon, ma már több mint 9 millió előfizetője van a három mobilcégnek. A fogyasztók számára pedig rendkívül nehéz az összességében több száz kártyás és előfizetéses program összehasonlítása, ezért döntött az NHH úgy, hogy segít nekik.

Az NHH azért is készítette el a programot, mert a fő feladata a verseny élénkítése és fenntartása a fogyasztók érdekében. A www.tantusz.nhh.hu címen elérhető programról Juhász Károly, a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője elmondta: a program naprakész és segít eligazodni a tarifákban és a mobilcégek árai között. A program ötféle hívásirányt különböztet meg: a három mobilt, a vezetékest és nemzetközit, valamint tartalmazza az sms, a wap, a gprs és az mms tarifákat.

Nem letölthető

A program a széles körben elérhető és elterjedt, sokak által a használt szolgáltatások díjelemeit veszi figyelembe. Az adatok bevitele után kiválasztja a három szolgáltató két-két, a felhasználónak legkedvezőbb ajánlatát a becsült havi költségek alapján. A böngészőben működő szoftvert közbeszerzési eljárás keretében bruttó 3,5 millió forintból fejlesztették, és információink szerint egyelőre nem terveznek letölthető változatot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.