Miklós
-7 °C
2 °C

Apró örömök

2001.05.08. 11:54
A Nokia 3330 nem vállal többet, minthogy bepótolja a tavalyi konzumer-szériából kifelejtett WAP-funkciót, ezenfelül apró újításaival igyekszik mihamarabb kikoptatni elődjét a piacról.
Kemény dolog lehet ugyanazt a telefont kétszer eladni, külsőre legalábbis szinte semmi nem változott a 3310 óta. A Nokia 3330 enteriőrje mégis nyújthat annyit a márkahű vásárlóknak, hogy továbblépjenek a fejlődés rájuk mért szakaszán.

Nokia 3310-est 3330-esre cserélni főként az utóbbi WAP-funkciója miatt érdemes, akinek ez nem hiányzik, az a kozmetikai beavatkozásoktól nem fog nyugodtabban aludni. Korábbi konzumer-kategóriájú Nokia telefonokkal bátran lehet nevezni a "ki tudja messzebre hajítani" versenyre, hiszen a Nokia 3330 alapjában véve egy teljesen korrekt kis telefon.

Saját telefonkönyv

Speckók
Tömeg: 133 g (akkuval)
Méretek: 113 x 48 x 22 mm
Beszédidő: 2 óra 30 perc - 4 óra 30 perc
Készenléti idő: 55 - 260 h
Hálózat: EGSM 900/1800
Ebben a Nokia-kategóriában a 3330-as elsőként kapott saját telefonkönyvet a készülék memóriájában, SIM-kártyával együtt így összesen 300 telefonszámot képes tárolni.

Mivel a SIM-kártyába és a telefon memóriájába egyaránt maximum 16 karakteres nevek férnek bele, nem volt nehéz a két egységet összemosni, azaz mind a 300 számhoz egyszerre hozzáférhet a t. vásárló. A memóriaválasztás funkció csak azt határozza meg, hogy hová kerülnek az újonnan beütött számok.

Végre WAP!

A Nokia olyannyira biztos piacvezető szerepében, hogy képes volt utolsóként megjelenni olcsó WAP-os telefonnal. A Nokia 3310-es tavaly ősszel még nem igazán, idén tavasszal már annál inkább kínos mulasztását igyekezett most pótolni a finn üzem.

A telefon WAP-böngészője gyakorlatilag megegyezik a 6210-esben megismert darabbal, leszámítva, hogy kevesebb oldalt képes tárolni cache-ében. Adott tehát minden, ami kellhet, a 15 bookmark például tobábbküldhető SMS-ben, az adott szolgáltató WAP-os beállításai lekérhetők SMS-ben.

Egyetlen zavaró tényező sötétíti el a felhőtlen böngészés windows-kék egét, mégpedig az, hogy minden linkre kattintáskor kétszer kell lenyomni a navigombot. Míg a 6210-esnél ez a hívásgombbal áthidalható volt, a 3330-asban az egyetlen központi navigációs gombra hárult ez a feladat, ami alapból egy almenüt hoz fel, csak utána kattint.

Integrált Nokia-klub

A játékok között feltűnt a Snake II, a Pairs II, a Bantumi és Space Impact horizontális űrlövöldözés mellett egy flipper Bumper álnéven. Na most egy scrollozós, azaz a képernyőt a golyó mozgásával fel-le görgető játékot elég merész húzás volt egy minimális grafikai képességekkel rendelkező telefonba plántálni, a lehetőségekhez mérten ez mégis tökéletesen sikerült.

Az igazi újítást azonban a WAP-os kapcsolat jelenti a Club Nokiával. Amennyiben a vásárló visszaküldte a Nokiának a telefon dobozában talált cédulát, vagy weben regisztrálta magát, WAP-on keresztül tölthet magának új pályákat a Snake II-höz, Space Impacthez vagy a flipperhez. Emellett szerezhet és tárolhat online profiljában csengőhangokat, animált képernyővédőket, képüzeneteket.

Haszontalan butaságok

Szerencsére az értelmetlen újításokból van kevesebb. A 3310-esben megjelent "képernyővédő" funkció mostantól vidám animációval fogyasztja az akkut. Akinek ez korábban bejött, most visítozni fog örömében, gyakorlati haszna vagy bármilyen élvezeti értéke valójában erőteljesen konvergál a nullához.

Láttunk mi már hasist telefonban csempészni! - gondolhatták a Nokia kutatói, amikor azt vizsgálták, mire lehetne még használni egy mobilt. Speciális Xpress-on előlapjaikban a finnek kialakítottak egy kis ablakot, ha nem is épp ilyen anyagok, hanem a vásárló szívéhez közel álló személy, tárgy, fogalom, áruházlánc fotójának tárolására.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.