Dömötör
11 °C
14 °C

Összkomfortos mobil csajoknak

2003.04.08. 15:48
Az Index szemfüles munkatársai azonnal felfedezték, hogy a Nokia 7210-es úgynevezett női telefon, ugyanis a dobozán nők ugrándoznak, a készülék hátlapján pedig elegáns, ovális berakás található. Az ismertető szerint a telefon "új elrendezésű billentyűzetével merész formában sugározza a város szívének divatját".
Egy rosszindulatú kolléga szerint abból is látni, hogy a 7210-es női telefon, hogy esetében a dizájn felülkerekedett a funkcionális megfontolásokon. A szokatlan elhelyezésű gombok ugyanis oly módon sugározzák a város szívének divatját, hogy a szélsők a telefon peremén körbefutó, alul ívelt ezüstös sávba kerültek, a többi pedig nagyjából V-alakot formáz. A billentyűzet kezelése mindennek ellenére hamar megszokható, de a nőitelefon-hatást fokozza, hogy a készüléket kizárólag körömmel lehet ki- és bekapcsolni.

Sajátos elosztás

Gombok

A funkciógombok elosztása is sajátos: a főhelyet négy navigációs billentyű foglalja el, kétoldalt a választógombok "összenőttek" a hívásfogadó- és megszakító billentyűkkel (polgári nevükön a zöld és piros gombokkal), ez kezdetben sok mulatságos félreértésre adhat alkalmat. A készülék oldalán egy hangerőszabályzó is található.

A telefon háromnormás, és nagyjából mindent tud, amit ettől az árkategóriától elvárni: MMS, WAP, GPRS, infravörös kapcsolat, többszólamú csengőhangok, prediktív szövegbevitel, sőt még rádió és naptár is van benne. A 128x128-as felbontású színes kijelző 4096 színt tud megjeleníteni, a grafika minősége különösen szépre sikerült. A telefon támogatja a Javát, ennek köszönhetően szabadon választott alkalmazásokat - például játékokat, szervezőprogramot vagy mértékegység-átváltót - lehet rá letölteni.

Kamera + fülhallgató
A telefont beszélgetés és rádióhallgatás közben is ki lehet hangosítani (az utóbbi esetben sajnos ugyanúgy be kell dugni a fülhallgatót, tudniillik az az antenna). Apró kényelmetlenség, hogy a kihangosításig csak több gombnyomással lehet eljutni, ez például vezetés közben nem annyira előnyös.

Egyszerű, de nagyszerű

A kiegészítők láttán minden tesztelő elégedetten csettinthet: a Nokia itt egyből két egyszerű, de nagyszerű újítással is szolgál: a kamera nem közvetlenül csatlakoztatható a készülékhez, hanem egy kábellel, ennek köszönhetően fényképezéskor nem kell a telefonnal szerencsétlenkedni. A kamerához kapcsolható fülhallgató és a headset patenttel rögzíthető a nyak mögött, így nincs szükség csíptetőre, és a fület sem kínozza a kiegészítők súlya.

Az úgynevezett Pop-Port interfészcsatlakozó a 7210-esben jelent meg először, a jövőben állítólag a Nokia telefonokban elsősorban ezt használják majd. A Pop-Port azonosítani tudja a tartozékokat, sztereó hangot és gyors adatkapcsolatot biztosít. A csatlakozó azonban nem tűnik túl stabilnak, a dugasz könnyen kiugorhat a helyéről, bár lehet, hogy ez csak a tesztpéldány hibája volt.

Sokáig bírja

Színes

A készülék tömege akkumulátorral együtt 83 gramm, méretei 106 x 45 x 17,5 mm. A telefont átlagos használat mellett csak nagyon ritkán kell feltölteni; készenléti ideje a specifikációk szerint tíz nap, a beszélgetési idő maximum 4 óra.

A telefonkönyvbe 300 bejegyzés fér, a telefon 150 SMS-t vagy 50 képes üzenetet tud tárolni, 250 naptárbejegyzés és 30 emlékeztető rögzíthető a memóriában. Az MMS-ek, csengőhangok, képek és a Java-alkalmazások 725 kB-on osztoznak.

A 7210-es három színben kapható, de további elő- és hátlapokat is lehet hozzá vásárolni. A menürendszer a Nokiákban megszokott módon épül fel, természetesen színes-szagos grafikákkal felturbózva. A színes kijelző ellenére a menük megjelenítése nem különösebben lassú, de a bosszantóan nehéz játékok miatt az ideggyengeségben szenvedők mégis jobban teszik, ha másik telefont választanak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.