Zalán
9 °C
19 °C

Metroszexuális mobil

2005.01.10. 13:23
A Nokia új triójához, a feketealapon trendicsíkos 72-es sorozathoz tartozó 7260-as társaihoz hasonlóan inkább a külcsínre, mint a belső értékekre koncentrál. A diverzifikálódás korában lesz rá kereslet.
Metroszexuális (ffi): jól alkalmazkodik, a személyét érintő elvárásokkal tisztában van, átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezik, szívesen foglakozik a külsejével, félévente kozmetikushoz jár, feminim kinézete ellenére többnyire nem biszexuális. (Velvet)

#alt#
Amikor a fém összeér
A Nokia 7260-as készüléke a 7280-as rúzstelefon férfiaknak szánt változata. Persze nem akármilyen férfiaknak. Káromkodásoktól hangos építkezéseken, izzadt hátakon csattanó verejtékes tenyerek közelében semmi keresnivalója ennek a telefonnak, ahogy bizonyára nem passzol a 7260-as a bináris kódokat bibliaként olvasók kezébe sem. Ez a telefon bizony a férfiak azon csoportjának készült, melyet manapság titokzatosan csak metroszexuálisoknak neveznek.

Ami fontos, és ami nem

A metroszexuálisokat nem igazán érdeklik az olyan felesleges részletek, mint a memória mérete, vagy az adatátviteli megoldások, szinte teljesen érdektelen a kezelhetőség, fontos azonban a telefon megjelenése, és a szükségleteiket kielégítő szolgáltatások tobzódása.

A megjelenéssel semmi gond nincs, sőt. A tervezők art deco-s mámorban rajzolták a készülék vonalait, ennek megfelelően kimondottan jól sikerült a formavilága. A tekeredő szögletes csigára emlékeztető gombsor jó ötlet, a fekete alapszínhez passzol a hűvösen csillogó fémes billentyűzet és az oldalba simuló bordó díszítősor. Ha épp nem pihennek, vörös fényben izzanak a gombok, ez talán már kevéssé eltalált, kissé lengyelpiacos hatást kelt a máskülönben elegáns miliőben. A kijelző szintén jó minőségű, bár ezt leginkább a korábbi Nokia telefonokhoz képest mondhatjuk, máskülönben hozza, amit elvárhatunk egy telefontól 2005-ben.

Átlagos

#alt#
Stráfos
A 7260-as hagyományos értelemben vett telefonnak elég átlagos. Használható extraszolgáltatásokból meglehetősen keveset találunk a telefonban, a billentyűzet pedig konvergál a használhatatlanhoz. A joystick kiválasztásra csak véletlenszerűen alkalmas, lenyomás helyett inkább északnak, vagy délnek dől, a kétségkívül látványos billentyűzet pedig szintén öntörvényű.

A szélső nyolc gombbal még nem is lenne probléma, önmagával a középső néggyel sem, csak ezek így együtt idegesítőek. A szélsők ugyanis úgy működnek, ahogy kell, a középső sor azonban jóval nagyobb erőkifejtést igényel, így aztán képtelenek vagyunk eltalálni a megfelelő energiaszükségletet lenyomásukhoz. Beépített infra segíti a kommunikációt, egy bluetooth azért még elfért volna az oldalpanelben.

Ugyanakkor a telefon elég gyors, nem kell sokat várnunk az sms-ek betöltésére, várakozás nélkül ugrálhatunk a menük között. Jól esett az is, hogy a telefon memóriájába tárolt nevekhez öt telefonszámot, képet, e-mail és webcímet és még rengeteg mindent hozzárendelhetünk (például „jegyzet”-et, ahol leírhatjuk, hogy egy szemétláda az illető, ha a későbbiekben elfelejtenénk esetleg).

Vicces extrák

#alt#
Mutatós hátsó
Persze találhatunk egy csomó kiegészítőt is. Ezekre egy átlagos ember azt mondaná: felesleges, miközben értetlenül fintorogva, orrát befogva, két ujjával összecsippentve eltartaná a meg nem értett telefont. A metroszexuálisok azonban bizonyára értékelni fogják a ruhaméret-átváltót, melynek segítségével megtudhatjuk, hogy ha 42-es a lábunk, akkor japánban a 26 és feles, míg Mexikóban a hetes a megfelelő méret. A felsorolás végén pedig az is kiderül, hogy a negyvenkettes cipő 26 centis, azaz tíz és egy negyed hüvelyk hosszú lábat takar. Jó, nem?

Valamivel hasznosabb a világóra és a fordítóprogram, a mértékegység-átváltó pedig szintén jól jöhet, ha a telefon tulajdonosa megérkezik az Egyesül Államokba, és nem tudja hírtelen, mennyi az annyi Fahrenheit. Mindezeket figyelembe véve a célcsoport valószínűleg kedvét leli majd a csillogó külsőben meg a felesleges, ámde vicces extrákban, aki komolyabb, érettebb, használhatóbb telefonra vágyik az pedig válasszon inkább egy másik modellt.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.