Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Jön a videokamerás és a rózsaszín Nokia

2006.04.26. 11:40
Videokamerával, fényképezővel és mp3-lejátszóval bővíti a Nokia az N-sorozatot. Az új kütyük idén nyáron jelennek meg.

A finn Nokia arról számolt be, hogy egyetlen év alatt több mint ötmillió N-szériás készüléket értékesített, és most három új taggal bővül a sorozat. Tavaly ugyanakkor összesen nyolcszáz millió mobil talált gazdára világszerte, amiből az N-sorozat piaci részesedése igen szerénynek mondható, igaz, a sorozat legérdekesebb tagja, a négy gigabájtos merevlemezzel felszerelt N91- sok hónapig tartó halogatás után - csak az elmúlt napokban került a boltok polcaira. A Nokia multimédiás kütyüiért felelős Anssi Vanjoki a jövőt illetően roppant bizakodó: a berlini sajtótájékoztatón elmondta, hogy a multimédiás telefonok piaca idén százmilliósra, két év múlva meg negyedmilliárdosra nő.

Eddig zenelejátszásra meg fotózásra kihegyezett mobilok tartoztak az N-sorozatba, nyáron azonban megjelenik az N93, amely jobban hasonlít egy digitális videokamerára, mint egy hagyományos mobilra. Ennek persze megvan a maga hátránya, ugyanis az N93 a többi mobilhoz mérten brutálisan nagy, és emiatt valószínűleg sohasem lesz a világ legnépszerűbb terméke. Az N93 leginkább kuriózum, amivel fel lehet vágni a haverok előtt, egészen addig, amíg valaki rá nem ül, mivel az össze-vissza hajtogatható kijelző valószínűleg igen könnyen letörhet a helyéről.

A Carl Zeiss lencsékkel és háromszoros optikai zoommal felszerelt mobil másodpercenként harminc képkockát tud rögzíteni 640x480 pixeles felbontásban, ami viszonylag jó minőség egy közepes méretű tévén való lejátszáshoz. Az N93-at analóg videokábellel közvetlenül is rá lehet kötni a tévére, de a mobilhoz adott Adobe Premiere Elements szoftver segítségével a filmek dvd-re is kiírhatók lesznek. A júliusban érkező N93 kártyafüggetlenül körülbelül 550 euróért lesz kapható.

Három megapixel

A most bemutatott új mobilok közül a júniusban megjelenő N72 és N73 számíthat igazán sikerre, e hagyományos formájú mobilok ugyanis az N70 utódjai. A lapunk által is tesztelt N70 meg a világ egyik legnépszerűbb harmadik generációs mobilja, egyedül megszerezte a globális 3G-piac tíz százalékát. A szintén Carl Zeiss optikával felszerelt N73 a fényképezésben lesz erős: 3,2 megapixeles képeket rögzít, a képgyűjtemény bemutatását igen látványos képi hatások meg térhatású zene kíséri, és a fotókat néhány gombnyomással fel lehet tölteni a Flickr webszájtra.

A rózsaszínű borítással is kapható N72 egyedi kinézetével és beépített zenelejátszójával tarolhat (főleg a tinilányok köreiben), a gond csak az, hogy RS-MMC memóriakártyával lehet bővíteni, amiből még csak egy gigabájtosat láttam, viszont a számos más N-modellben is használt mini SD-ből már két gigabájtos is kapható, és év végére várható a négy gigabájtos verzió megjelenése is, amelyekkel a mobilok az iPod igen komoly vetélytársai lehetnek. Az N72 körülbelül 320 eurós listaáron lesz kapható.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.