Árpád
-1 °C
9 °C

Az Ericsson 'Communicator'

2000.12.18. 16:31
A mobiltelefon-gyártás egyik kisebb mérföldkövének is betudható az Ericsson R380-as "smartphone", azaz gonosz magyarítással "okos telefon" kategóriával önmeghatározott terméke. A hagyományos méretű érintőképernyős menedzserkalkulátort és WAP-böngészőt rejtő telefon kissé megkésve veszi fel a versenyt a Nokia 9110i-vel, és még így sem egyértelműen nyerő.
A téglasúlyú Communicatoroknál azért könnyebb
Hogy meglegyen a rendes heti anyázásadagom, rögtön az elején leszögezném, hogy az Ericsson telefonok külalakjának kialakításába fektetett erőfeszítések rám mindezidáig semmiféle vásárlásra ösztönző hatással nem voltak, miattam hiába halt meg a sok fű-fa-virág. A megszokott szögletes és fröccsöntött műanyagjelleg az R380s szériaszámú modell esetében is fennáll, ettől függetlenül nem vitathatom el érdemeit a mobiltelefónia fejlődésében elért teljesítményéért.

Az R380-as külsőre tehát egy masszív, szögletes Ericssonnak néz ki, patkányölő-vastagságú antennával és enyhén túlzsúfolt húszgombos kezelőpanellel. A jobb felső sarokban lokalizált gomb segítségével negyven másodpercnyi beszédet lehet rögzíteni és visszajátszani. Ez a funkció valószínűleg viccből került a telefonra, mert a legváratlanabb pillanatokban beindulhat az ember zsebében, és tartalmától függően halálra rémisztheti a közvetlen környezetet.

A becsukott telefonnal csak a legszükségesebb funkciókat lehet elérni, úgy mint a telefonkönyv, a hívásinfók és a csengetés hangerejének szabályzása, minden más kéziszámítógép-üzemmódban bújik csak elő. Rendes asztali nehezékeket idéző tömege (160g) és vastagsága hamar megbocsátható, amint a lehajtott billentyűzet alól felviláglik a készüléket széltében-hosszában kitöltő érintőképenyő.

A képernyő rendeltetésszerűen apró műanyagceruzával működtethető, végszükség esetén pedig kínai evőpálcával vagy marokkópálcával is elmozog. A hivatalos tollakból a figyelmes svédek rögtön négyet csomagoltak a telefon mellé, tekintettel a várható magas elhalálozási arányra. Egy ceruzát a telefon akkumlátorában lehet tárolni, a többi meg befér a szintén alaptartozéknak számító bőrtokba.

Az R380-as egyik legnagyobb hátránya a brutális energiazabálás, a menü legtöbb funkciójához csak kihajtott képernyővel lehet hozzáférni, ekkor viszont kb. annyit fogyaszt, mintha beszélne vele az ember. A hivatalos adatok szerint ez négy óra üzemidőt jelent, ám a realitás rögös talaján ez mindössze 2-2,5 órát jelent. A háttérvilágítás bekapcsolása ezt erőteljesen lecsökkenti, szerencsére anélkül láthatóak a szövegek.

Az ikonizált képernyőn gyorsan elérhetők a kölünböző menüpontok, viszont a beállításokért már rendesen meg kell küzdeni, mivel az Ericsson szokásához híven kedveli az egzotikus, ám legkevésbé sem logikus elnevezéseket. A telefonkönyv vagy a névjegyzék könnyen kezelhető, de általában csak néhány (néha 5-10) másodperces "gondolkodás" után hozzák be a listákat, és ehhez sajnos még az 1,2 MB-os memóriát sem kell teletölteni. Cserébe viszont mindenkiről szinte minden adat bevihető.

A gépelési sebességért fel kell adni a mobilitást
Nyitott képernyővel lehet SMS-ezni, WAP-ozni, jegyzetelni és a naptárral szöszmötölni. Az írásos műveleteknél mutatkozik meg igazán a 380-as ereje, hiszen mind a kézírás felismerése, mind a képernyőre húzott miniatűr billentyűzet kitűnően használható. Az írásfelismerés vetekszik a Palmok szintjével is, egyedül a magyar ékezetekkel nem boldogul, értelemszerűen. Igazán gyorsan a minibillentyűzeten lehet pötyögni, vérprofik egyszerre akár két pálcával is nyomulhatnak, és akkor Gizike izzadhat a szaténbugyiban.

A széles kijelző a WAP-os oldalaknál szintén elég hasznos bír lenni, már-már böngészőként láthatjuk az online világ egy kicsiny szeletét. A probléma ezzel csak az, hogy a Nokia Communicatorja már régóta képes erre, sőt, még a HTML-oldalakat is megjeleníti, amelyek előtt az Ericsson bizony elhasal. Van még a telefonban natv POP3-as levelezés is, ami megint pozitívum, csak újdonságnak nem nevezhető igazán. Adatkommunikációban viszont elég jó a 380-as, kábellel és infrával is csatlakoztatható PC-hez, összebarátkoztatható egy halom bizniszalkalmazással.

Összességében az Ericsson 380-as rengeteg előnye ugyanúgy hátránya is, hiszen hiába a villámgyors SMS és szélesvásznú WAP, ha le kell ülni vele, hogy használni lehessen. A másik húzós dolog az ára, egyelőre olyan 220-240 ezer forint körül mozog.

A készüléket az X-Multimédiashoptól kaptuk tesztlésre.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!