Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Brüsszel rendeleti úton nyomná le a roamingdíjakat

Brüsszel megtiltaná a mobiltelefon-szolgáltatóknak, hogy többet számoljanak fel a külföldi telefonálásért, mint amikor saját országunkban más cég hálózatát használjuk.

Viviane Reding távközlési uniós biztos még tavaly rontott neki a mobiltelefon-szolgáltatóknak, amiért azok botrányosan sokat számolnak fel a külföldi telefonálásért, holott technikailag semmi nem indokolja, hogy a külföldi roamingolás számottevően drágább legyen, mint a hazai (vagyis amikor egy másik szolgáltató hálózatát használjuk). Reding azt mondta a szolgáltatóknak, hogy ha tavaszra nem mennek le az árak észrevehetően, akkor kényszeríteni fogja őket.

A Bizottságnak keddre fogyott el a türelme és egy rendelettervezetet terjesztett a tagállamok brüsszeli képviselői és az Európai Parlament elé. Ha azok jóváhagyják (ehhez a tagállamok minősített többsége és az EP egyszerű többsége kell), akkor az Európai Unióban tilos volna többet számlálni a külföldi roamingolásért, mint a hazaiért. Az ilyen típusú drasztikus beavatkozásra a piaci folyamatokba van precedens: az EU rendeleti úton tiltotta meg azt is, hogy az államközi, euróban történő banki átutalások költsége nagyobb legyen, mint az államokon belüli tranzakcióké.

A mobilszolgáltatók persze vadul ellenzik a lépést, mert profitjuk jelentős része (10-15 százaléka) roamingköltségekből származik, ráadásul egyre inkább, ahogy a növekvő verseny egyre jobban lenyomja a hazai árakat és az olcsó légitársaságoknak köszönhetően meglódult az EU-n belüli turizmus. A Bizottság szerint azonban a roamingpiacon különböző okokból nem érvényesül a piaci verseny, és ezért a közösségi hatóságok feladata, hogy közbelépjenek. A szolgáltatók szerint igenis csökkennek az árak, de aki már próbált Lettországból Máltára telefonálni 3 euró 25 centért percenként, azt valószínűleg nem győzi meg a távközlési vállalatok érvelése.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!