Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Nem jogsértő a rövid SMS

2003.06.04. 16:15
Az ékezetes betűket tartalmazó szöveges üzenetek ügyében a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség megvizsgálta a gyártók felelősségét, és nem állapított meg jogsértést, közölték az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának szerdai ülésén.
Az Index cikke nyomán márciusban kipattant botrány kulcskérdése az volt, vajon jogszerű-e, hogy bizonyos mobiltelefonok az ékezetes karakterek használatakor rövidebb üzeneteket küldenek, illetve a szöveget több üzenetre szabdalják szét, tehát a felhasználóknak ugyanannyi betű elküldéséért többet kellett fizetniük?

Problémás az utólagos módosítás

Kathi Attila, az FvF osztályvezetője elmondta, a hatályos jogszabályoknak a gyártók eleget tettek azzal, hogy az érintett termékek használati útmutatójában jelezték a szoftvereknek azt a speciális kódolási módszerét, ami az ékezetes üzenetek feldarabolásával a felhasználóknak többletköltséget okozhat. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy joghézag tapasztalható azon készülékek esetében, amelyekre utólag, legtöbbször a készülékek javításáa után kerültek fel a kérdéses szoftverek, emelte ki az osztályvezető a szerdai bizottsági ülésen.

A hasonló félreértések elkerülése érdekében a főfelügyelőség kezdeményezi a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál egy olyan jogszabály kidolgozását, amely a termékek utólagos módosításának ellenőrzési módját határozná meg. Ötvenezer embert érintett

Rogán Antal, a testület fideszes elnöke elmondta, hogy a több sms-re bontott üzenetek problémája tavaly ősz óta mintegy 50 ezer felhasználót érinthetett tudtukon kívül úgy, hogy egyenként több ezer forintos kárt szenvedtek. A szétdarabolt sms-ek egyébként bizonyos Nokia, Motorola és Sharp modellek tulajdonosait érintették.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!