Hajnalka
0 °C
14 °C

Vagy telefon

2005.07.27. 11:45
Felejtsék el a mobiltelefon szót, olyan már nincs is. Most a legjobb mobilok vagy fényképezők vagy játékkonzolok vagy médialejátszók vagy rádiók vagy távirányítók vagy zseblámpák vagy naptárak. Vagy telefonok. Attól függ, hogy éppen mire van szükségünk. Rövid tesztünk szerint a Sony Ericsson k750i mindegyik szerepben helytáll.

Elsőre megtévesztő lehet, hogy a Sony Ericsson kínálatában két majdnem egyforma készülék szerepel eltérő modellszámozással, de nincs miért aggódni, a K750i és a D750i között csak annyi a különbség, hogy az utóbbi menüit a T-Mobile bugyirózsaszín magenta színvilágához igazították. A K750i egyébként az egy évvel ezelőtt bemutatott K700i alaposan továbbfejlesztett utódja.


Klikk a képre!
Már az első pillanatban magukkal ragadtak a kifinomult vizuális hatások, a kezelőfelület minden egyes eleme olyan részletesen kidolgozott, mintha a Sony Ericsson titokban az Apple szoftverdizájnereit alkalmazta volna. Hosszú percekig tátott szájjal bámultam a menüben a helyükre úszó ikonokat, a beállításoknál a balra-jobbra gördülő szöveget. Az elegáns, hagyományos formájú K750i jól idomult a kezemhez, számgombjai ropogósan kemények, extra gombjai pedig pont ott vannak, ahol lenniük kell. Zenehallgatás közben hüvelykujj lazán a lejászásindítón, mutatóujj a hangerőn, vagy fordítva.

Szórakoztató plasztikdarab

Persze nemcsak a kinézet változott, a K700 szerény képességű vga kameráját például két megapixelesre cserélték, és négyszeres digitális nagyítást meg aktív autofókuszt építettek bele - exponálás előtt jól hallható és érezhető a lencsék mozgolódása. A K750i kiváló képeket készít, de két megapixel még mindig kevés a nyomtatáshoz, egy jó minőségű képhez sok megapixel kell. A lencséket egyébként kemény fedél védi, amelyet oldalra csúsztatva automatikusan indul a képrögzítő szoftver. Az éjszakai fényképezést két brutálisan erős, vakító dióda segíti, és az autofókusznak köszönhetően nagyon jól lehet makrózni is.

Az újítások második fontos csoportja a zenehallgatáshoz kötődik: külön kezelőgombok, sztereó fülhallgató, ütős basszus, hangszínszabályozó van a mobilban, és a zenelejátszó minimalizálható, tehát nem kellett kilépnem, ha közben internetezni vagy fényképezni akartam. Bár a K750i belső memóriája csupán 37 megabájtos, ezt megfejelték egy 64 megabájtos MemoryStick Duo memóriakártyával, ami akár 2 gigabájtosra is lecserélhető. A számokat a készülékhez adott usb kábel segítségével pillanatok alatt felpakoltam a memóriába, és a művelet sokkal egyszerűbb, mint a konkurenseknél: a mobilt külső adattárolóként észleli a számítógép, azaz nem kell szinkronszoftver a másolgatáshoz.

Játszik és irányít

Az extrák sora nem ért véget, vannak háromdimenziós játékok, diktafon, szervező, és a K750i még távvezérlőként is működik, azaz bluetooth adapterrel a számítógéphez csatlakoztatva mozgatni tudja az egérmutatót, elődobja a Start Menüt, irányítja a Media Playert, továbblép a prezentációban. Akkumulátorának négyszáz órás készenléti ideje kilenc órányi beszélgetéssel egyenértékű, és hiába van teletömve multimédiás extrákkal, a K750i-t nem tudtam idő előtt lemeríteni. Külön gratuláció jár a Sony Ericsson mérnökeinek azért, hogy csak a hátlap negyedét kell eltávolítani az aksi cseréjéhez, és a csatlakozóért, melynek műanyag nyúlványai megakadályozzák, hogy a zsebre vágott mobilról lepattanjon a fülhallgató.

A T-Mobile két éves előfizetéssel 50 ezer forintért, a Vodafone 43 ezer forintért adja a K750i-t, kártyafüggetlenül körülbelül 80 ezer forintért kapható (júliusi árak).

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.