Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Mobiltelefonra közvetít zenét a Sprint

2004.12.22. 11:30
A Sprint amerikai mobilszolgáltató hétfőn megállapodott a digitális audioközvetítéssel foglalkozó Music Choice-szal abban, hogy a két cég az Egyesült Államokban elsőként zenét sugároz majd az előfizetők mobiltelefonjaira.

A szolgáltatás 6 dollárba kerül majd havonta, ezért az összegért a Sprint ügyfelei hat különböző csatornán hallgathatnak digitális adást. Mivel a Sprint a streaming technológiát használja a közvetítéshez, a mobilokra sugárzott zeneszámok nem töltődnek le a felhasználók készülékeire, és így a lemezkiadók jogai nem sérülnek. A Sprint partnere, a Music Choice már egy évtizede foglalkozik audioközvetítéssel, és olyan zeneipari óriások támogatását élvezi, mint a Sony és az EMI.

Egyre bővül az MoM-piac

A jelzésértékű lépéssel a Sprint elsőként próbálja megvetni a lábát az úgynevezett "MoM" (Music over Mobile, zene mobilon) piacon, ami a közeljövőben látványos fejlődésnek néz elébe. A Yankee Group kutatócég elemzése szerint az idén 200 milliós piac - ide tartoznak a letöltött és streamelt zeneszámok, illetve a csengőhangok is - 2008-ra 1,2 milliárd dollárosra nő, a felhasználók száma pedig egy másik elemzés szerint eléri majd a 12 milliót.

Letöltés majd csak később

Az igazi kihívást nem is annyira a streaming technika, hanem a zeneszámok letölthetővé tétele jelenti. A felhasználók mobiltelefonjain tárolt zenék után a kiadók mindenképpen igényt tartanak az őket megillető jogdíjakra, ami fejlett DRM (digital rights management, digitális jogkezelő) rendszert feltételez.

Leküzdendő akadály a kis sávszélesség is: a mobilszolgáltatóknak még az Egyesült Államokban is dolgozniuk kell azon, hogy a felhasználók gyorsan és zökkenőmentesen juthassanak hozzá a megrendelt zeneszámokhoz. Valószínű, hogy erre csak a harmadik generációs (3G) telefonhálózat bevezetése után kerül csak sor, amit az Egyesült Államokban 2005 második felében történik majd meg.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!