Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Leállított svájci kártyás mobilok

2004.12.02. 14:03
A svájci Swisscom több hónapos átmeneti időszakot követően letiltotta 130 ezer felhasználója évekkel ezelőtt anonim vásárolt feltöltőkártyáját. Az érintett ügyfelek elmulasztották leadni adataikat az előírt utólagos regisztráció során.
A vezető svájci távközlési konszern, a Swisscom leállította 130 ezer prepaid ügyfelének mobiltelefonját. A berni kormány a szeptember 11-i New York-i és az idén márciusi madridi robbantások nyomán előírta, hogy minden korábban anonim vásárolt feltöltőkártyát regisztráltatnia kell a felhasználóknak.

A svájci rendőrség adatai szerint a feltöltőkártyás mobilokat korábban előszeretettel használták egyes körök bűncselekmények illetve terrorakciók előkészítésére, érvelt a júliusban hozott drákói rendelet mellett a berni kormány. Svájcban tavaly év végén mintegy 2,6 millió prepaid mobilt tartottak nyilván.

Szépen kérték SMS-ben

Christian Neuhaus, a Swisscom szóvivője csütörtökön azt közölte, hogy mintegy félmillió ügyfelük leadta személyi adatait. A felhasználók csaknem negyede viszont elmulasztotta a novamber végére kitűzött határidőt, ezért mostantól nem tudják használni a telefonjukat.

A Swisscom kezdetben SMS-kampánnyal, majd az utóbbi időkben már hangbemondással is próbálta figyelmeztetni az ügyfeleket a jelentkezési határidőre, ugyanis október közepén még több százezer "gazdátlan" feltöltőkártyáról tudtak.

Nem választolt az Igazságos

Magyarországon a hasonló nevesítési kampány évekkel ezelőtt lezajlott. Mint emlékezetes, a nemzetbiztonsági szolgálatok aggódva figyelték, ahogy a mobilcégek boldog-boldogtalannak kiadják a feltöltőkártyákat.

Az akkor működött két magyar szolgálató sokáig berzenkedett a nevesítés ellen, majd olyan megoldás született, hogy a vásárláskor megadott címen levélben keresik meg a felhasználókat, szépen kérve őket a regisztrációra. Így fordulhatott elő, hogy még "Mátyás Király" címzéssel is küldtek ki ajánlott levelet, mesélte akkoriban az egyik mobilcég illetékese.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.