Ambrus
-7 °C
3 °C

Interneten a szlovák mobilosok adatai

2004.03.09. 16:31
Az ismeretlen tettesek hárommillió szlovákiai mobiltelefon-tulajdonos 2002-es adatainak teljes állományát hozzáférhetővé tették egy internetes oldalon.
A példátlan esetre csak a napokban derült fény: a hackerek az Orange és az Eurotel szolgáltatók ügyfeleinek nevét, telefonszámát és más személyes adatait is nyilvánosságra hozták. A listán számos szlovák politikus, titkosszolgálati ügynök, bíró, rendőr és vállalatvezető mobiltelefonszáma megtalálható.

Ismeretlen eredet

Az Orange és az Eurotel szerint az adatok nem az ő bázisukból váltak közprédává, és azt hangoztatják: az interneten megtekinthető adatállomány - szerkezeti eltérései miatt - nem azonos azzal, amit a szolgáltatók az akkor hatályos törvényből eredő kötelességüknek megfelelően "egy harmadik félnek" adtak át.

Nem titok, hogy ez a "harmadik fél" valójában egy negyedik fél is, nevezetesen a titkosszolgálat és a belügyminisztérium. Akárcsak a két szolgáltató, az Orange és az Eurotel, ugyanúgy a két belügyi intézmény is tagadja, hogy az adatok tőlük kerültek volna illetéktelen kezekbe. Az ügyben vizsgálat indult.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.