Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Mobil szélessáv olajos pácban

2005.04.05. 11:00
Oslo, ragyogó napsütés. Azért jöttünk ide, hogy lássunk végre egy olyan országot, ahol nemcsak a szolgáltatók, hanem a felhasználók szerint is jó a multimédiás üzenet meg a mobilinternet.

A fenyők gyomként törnek elő a fekete földből, a hó elolvadt, és sehol egy rénszarvas. Egyenletes tempóban nyomulunk a főváros melletti Fornebu felé, ahol a Telenor távközlési cég megmutatja nekünk a szélessávú mobilhálózatát. A multivállalat a Pannon GSM tulajdonosa, és tucatnyi más országban is jelen van, most összesen ötvenmillió előfizetővel, de százmilliós tervekkel.


A csúcstechnikás Telenor-székházban rövid agymosást és gyomortömést követően megtudtuk, hogy Norvégia a világ egyik leggazdagabb országa, de ez nem volt mindig így. Viking őseik ugyanis ezer évvel ezelőtt felhagytak az európai népek lemészárlásával, majd áttértek a békés, de nem túl jövedelmező halászgatásra, aminek az lett a eredménye, hogy a szegény hajós népet a gazdag szomszédok általában magukhoz csatolták. Ennek száz évvel ezelőtt véget vetettek, és sorsuk ezután már jól alakult, nemrégiben például felfedezték, hogy a fenekük alatt terül el a világ egyik legnagyobb kőolajmezeje, amiből jó sok pénzük lett, és elkezdtek fejlődni.

7G

A távközlésben például annyira előreszaladtak, hogy már harminc évvel ezelőtt kiépítették az első országos mobilhálózatukat, és már a hetedik generációnál tartanak, ami techikailag persze ugyanaz, mint nálunk a háromgé. Jon Frederik Baksaas, a Telenor vezérigazgatója háromnegyed órás monológjában azt is elmondta, hogy norvégoknál jobban senki sem ért a mobilinternethez, csakis őket érdemes kérdezni. Igyekeztünk megfogadni a tanácsát.

Ric Brown, a Telenor jövőbeni szolgáltatásaiért felelős vezetője egyből három gigantikus kijelzőn vetítette elénk a mobilinternet lényegét, számokkal és grafikonokkal, amelyekből kiderült, hogy a norvégok több mint tíz százaléka rendszeresen küld multimédiás üzeneteket, és a szolgáltató wapos portálját is havonta majdnem félmillióan töltik le. Az új szolgáltatások főleg a 11-25 éves korosztályban népszerűek, de a tíz évnél fiatalabbak sincsenek lemaradásban, ami persze felveti a kérdést, hogy vajon honnan van erre pénzük.

A gyorsaság siker?

A mobilinternet norvégiai sikere Ric Brown szerint azzal magyarázható, hogy több mint száz tartalomszolgáltatóval kötöttek szerződést, köztük nagy médiacégekkel, tehát az ügyfeleiknek van mit letölteniük. Mi is kipróbáltuk: van szöveges és videós nyheter (hírek), zeneletöltés egészen elfogadható kínálattal, meg horoszkóp és minden egyéb. Persze az is tény, hogy a norvégok egymástól messze élnek, télen sokáig sötét és hideg van, ezért eleve gyakran nyúlnak a mobiljukhoz.


Most a mobilinternet terjedését az hátráltatja, hogy elszúrták a bevezetését, vallotta be nekünk a szakértő, a szolgáltatók ugyanis már a szöveges wap indulásakor azt sulykolták az emberek fejébe, hogy most internetet kapnak, pedig nem is. A hagyományos internethez szokott tömegeknek ráadásul rá kell döbbeniük, hogy a mobilinternet kevésbé szabad. Amíg az internet elsősorban az ingyenes tartalomról szól, és a szolgáltatóknak a rossz fizetési megoldások miatt reklámokból kell megélniük, addig a mobilinterneten bármiért benyújthatják a számlát, átlátható az üzleti modell. Állítólag az ügyfelek hajlandóak fizetni.

Gatyaszíj

A Telenor jövőfejlesztője szerint a mobilokon jelennek majd meg először az áttörő hírek, a bolti vásárlók pedig online ellenőrzik majd, hogy melyik farmert melyik boltban kapják meg olcsóbban. A pofátlanul drága Oslóban mondjuk nem éreztünk késztetést a vásárlásra, az ezerötszáz forintos sör és a hatszáz forintos csokiszelet láttán azonban már sejtjük, hogy a fiatalok egy kis önmegtartóztatással lazán kifizetik a mobilszámlájukat, a hatszáz forintos számokat, meg az ezerötszáz forintos játékokat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!