Natália
-3 °C
8 °C

Jön a térhatású mobilhang

2005.02.14. 11:42
A brit Sonaptic által kifejlesztett hangtechnikában nagy lehetőségek vannak, de egyelőre kevés mobilos alkalmazás használ térhatású hangokat. Ráadásul most még csak a japánok vehetnek ilyen telefont.

A vállalat fejlesztői először az Xbox játékkonzolhoz készítettek ilyen hangtechnikát, most pedig a parányi mobiltelefonokat vették célba. David Monteith, a Sonaptic elnöke úgy véli, hogy a mobiltelefonok kijelzője mindig túlságosan apró lesz ahhoz, hogy a kép minőségét jelentősen feljavítsák, viszont a jobb hangminőség sokat számít majd. A vállalat a gyorsan fejlődő európai és ázsiai mobilmultimédiás piacon szeretne részesedést szerezni, ugyanis sorra indulnak az online videolejátszást és zeneletöltést nyújtó cégek, illetve a mobilos játékok piaca is rendületlenül növekszik, írta a Cnet.

Átverik az agyat

A Sonaptic technológiája a pszichoakusztika tudományán alapul, amely azt tanulmányozza, hogy a hanghullámokból a fülben miként jönnek létre különböző hanghatások. A hagyományos sztereó hang esetében például két hangszóró kelti azt az érzetet, hogy a hangforrás valahol a két hangszóró között van, míg az öt vagy hét hangszórós házimozirendszerek esetében mindegyik hangszóró részt vesz a térhatású hang kialakításában.

A Sonaptic olyan szoftveres algoritmust fejlesztett ki, amely úgy alakítja ki a hanghullámok erejét és alakját, hogy az agy különböző helyre képzeli a hang forrását. Ez annyit jelent, hogy egy sztereó mobiltelefon is olyan érzetet kelthet a használójában, hogy a hangok valahol körülötte keletkeztek. A Cnet szerint a most bemutatott mobilok meglehetősen jól működtek a mobil áthelyezése közben, illetve csúcskategóriás fülhallgatóval is.

Jó játék

Az új technológia különösen népszerű lehet a játékosok körében, ők ugyanis jobb hanghatásokhoz szoktak, mint amilyen a jelenlegi mobilokon hallható, csupán a játékos közvetlen környezetében ülő embereket zavarhatja, ha egy virtuális lövöldözés vagy egy koncert kellős közepébe kerülnek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!