Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Kábelen indít telefonszolgáltatást a UPC

2004.09.02. 17:58
A UPC szeptemberben indítja el telefonszolgáltatását, melyet ugyanazon a kábelen biztosít, amelyen a televíziócsatornákat és a szélessávú internetet is szállítja. Ígérete kedvezőbb percdíjakról, minőségi szolgáltatásokról szól, a világszerte megfigyelhető trend hozzánk is megérkezett.
A UPC eddig mint tévé- és internetszolgáltató volt jelen a hazai piacon, ám úgy döntött, hogy a kábel elbír még egy szolgáltatást, és Magyarországon elsőként, szeptemberben bevezeti a kábelalapú telefonszolgáltatást. Az előfizetőknek így lehetőségük nyílik, hogy a hagyományos telefonvonalat megkerülve a UPC szélessávú hálózatán, VoIP rendszeren keresztül beszélgethetnek ismerőseikkel.

Fokozatosan

Első körben a budapestiek vehetik igénybe a szolgáltatást. Ha rendelkeznek már valamilyen UPC-előfizetéssel, tehát telepítve van a kábel, akkor 6250 forint a belépési díj, innentől kezdve az adott csomagok döntik el a havi előfizetés árát. Önmagában havi 2500 forintba kerül a szolgáltatás, Chello-előfizetéssel 1555 forintba, kábeltévé- és internetelőfizetéssel havi 1240-be. A havidíj nem lebeszélhető, hálózaton belül azonban ingyenes a beszélgetés, bár az első időkben ez nyilván nem annyira csábító lehetőség, tekintettel arra, hogy jelen pillanatban még senki sincs hálózaton belül.

Kapcsolási díjat nem számol fel a társaság, percdíjai pedig a Matáv Bázis díjcsomagjával összehasonlítva átlagosan huszonöt százalékkal alacsonyabbak: csúcsidőben bruttó 8,88 forintért, este hat után, csúcsidőn kívül pedig 4,44 forintért beszélhetünk percenként. A társaság illetékeseinek elmondása szerint nem kell a minőség visszaesésétől tartanunk akkor sem, ha egyszerre internetezünk, telefonálunk és nézünk valamit a kábeltévén, a UPC ugyanis külön ip-címet használ a telefon és az internet esetében is.

Világtrend

A szolgáltatás bevezetése egyébként nem csak nálunk várható, a szélessávú internetelérés növekvő elterjedtsége miatt az Egyesült Államokban számos nagy távközlési cég - AT&T, Verizon, Qwest - tervezi a VoIP bevezetését, és a felhasználók is kedvezően fogadták az új technológiát. 2004-ben várhatóan egymillióra nő az előfizetők száma a tavalyi százezerről, 2008-ban pedig már tizenhétmillió amerikai háztartásban lesz VoIP-telefon a Yankee Group előrejelzése szerint.

A befektetők szintén nagy lehetőséget látnak az internetes telefóniában. A legnagyobb amerikai VoIP-szolgáltató, a Vonage például nemrégiben többszázmillió dolláros befektetői támogatást szerzett, amit nemzetközi terjeszkedésére kíván elkölteni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.