Gyöngyi
2 °C
13 °C

A szolgáltatók a számhordozás vesztesei

2004.04.21. 15:05
Előrejelzések szerint a Pannontól és a Westeltől a Vodafone-hoz vándorolnak a számhordozhatóság bevezetése után az előfizetők, de a várható váltások száma annyira elenyésző lesz, hogy azt még a jelenleg legkisebb előfizetői számmal rendelkező, legfiatalabb szolgáltató sem fogja rövidtávon érzékelni.
A TNS Hungary piackutató és tanácsadó cég felmérésében azokat a változásokat kívánta feltérképezni, melyek a május elsejével elinduló mobil számhordozhatóság eredményeképp várhatóak. A kutatás 1500 fős, magyarországi felnőtt népességre reprezentatív alapmintán folyt.

A felmérés szerint a számhordozhatóság ténye már a szolgáltatók ilyen irányú kommunikációja, a szolgáltatóváltásra buzdító kampányok kezdete előtt is magas, hatvan százalékos ismertségi szintet ért el a mobiltelefon-használók között.

Néhány százalék

A látszólag magas érdeklődés ellenére a számhordozhatóság lehetősége szinte észrevehetetlen mértékben fogja befolyásolni a mobilpiacot: a várhatóan elvándorló ügyfelek aránya mindössze néhány százalék. A rendkívül alacsony váltási arány oka elsősorban az, hogy az ügyfelek elégedettek jelenlegi szolgáltatójukkal. A piackutató szerint a 15-29 éves korosztály adja a kevés számú átcsábítható ügyfél nagy részét.

A számhordozhatóság vesztesei rövidtávon minden bizonnyal a mobilszolgáltatók lesznek, akik egyenként közel egymilliárd forintot fognak költeni a technikai megvalósításra, miközben a jelenlegi előfizetői nagyságrend mellett feltehetően egyikük sem érzi majd meg ennek az ügyfélszámnövelő hatását, írja a cég tanulmányában.

Nem fogja érezni

Fenti megállapításokat erősíti meg, hogy ha most teljesen szabadon választhatnának a mobiltelefon-szolgáltatók közül az ügyfelek, akkor döntő többségük kitartana jelenlegi cége mellett és ezt a számhordozhatóság lehetőségének ismeretének részletezettsége sem befolyásolja számottevően.

A Pannon GSM és Westel esetében a számhordozhatóság ténye kismértékű növekedést idézett elő azoknál, akik ez alapján látnak okot látnak a szolgáltatóváltásra. A Vodafone ügyfélbázisa stabilabbnak tűnik ebből a szempontból, így megállapítható, hogy a számhordozhatóság miatti ügyfélmozgások "fő iránya" a két vezető szolgáltatótól a Vodafone felé mutat, mindazonáltal a várható váltások nagyságrendje olyan elenyészőnek tűnik, hogy azt még a jelenleg legkisebb előfizetői számmal rendelkező, legfiatalabb szolgáltató sem fogja érzékelni rövidtávon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.