Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

M-szolgáltatások jönnek a WAP után

2001.06.19. 13:57
Noha a mobilcégek továbbra is próbálják népszerűsíteni a WAP-ot, a technológia életképtelenségének újabb bizonyítékául szolgál, hogy a GSM Szövetség egy "m-szolgáltatások" nevű új szabvány fejlesztésén dolgozik. Hiába vált ugyanis szabvánnyá a WAP, a lassú és nehezen kezelhető technológiát korántsem használják annyian, mint várták: míg tavaly év végén mintegy 700 millió mobil-előfizető telefonált, világszerte mindössze nyolcmillióan használják telefonjuk WAP-alkalmazásait.
Ezzel szemben az SMS-formátum népszerűsége töretlen: tavaly decemberben 15 millió SMS-t küldtek a világ mobilhálózatainak kétharmadát kitevő GSM-hálózatokon, az egy előfizetőre jutó havi üzenetek száma pedig 35-re emelkedett.

A WAP-technológia használhatatlanságára világított rá tavaly decemberben a Nielsen Group vitatott felmérése is. A cég húsz londoni mobilhasználónak adott WAP-os telefont egy hétre, arra kérve őket, hogy tapasztalataikról vezessenek naplót. Az egy hét letelte után a felhasználók 70 százaléka vélte úgy, hogy a következő egy év során nem fog WAP-ot használni.

A WAP lassú és drága

A tesztelők átlagosan 2 perc alatt tudták lekérni telefonjukra a tévéműsort vagy az időjárás-jelentést. Ez Jacob Nielsen, a tanulmány készítője szerint elfogadhatatlanul hosszú idő: a WAP-díjakat nézve olcsóbb egy újságot venni, és abban megnézni a tévéműsort, mint telefonra lekérni.

A WAP létrehozóit tömörítő WAP Forum szerint értékelhetetlen a Nielsen felmérése, hiszen mindössze 20 ember megkérdezésével készült. A dán Strand Consult cég szerint a technológiát lassúságáért és kis képernyőmérete miatt kritizálók megfeledkeznek a WAP hordozhatóságának előnyéről.

Hazai WAP percdíjak
csúcsidőbencsúcsidőn kívüléjjelhétvégén
Pannon GSM37,50 Ft20 Ft-12,50 Ft
Vodafone36 Ft24 Ft--
Westel37,50 Ft18,75 Ft6,25 Ft-
Az aktiválás díja a Westelnél 500 forint.

Szabvány a 2,5G és 3G alkalmazásokra is

A mobilcégek mindenesetre próbálják áthidalni a harmadik generációs (3G) hálózatok bevezetése és a mostani (2G) hálózatokon elérhető szolgáltatások közti rést, ezt a célt szolgálná az m-szolgáltatások szabványa. A szabványosítással egyszerűsíthető az átmeneti időszak mobil alkalmazásainak fejlesztése. A GSM Szövetség szerint az "m-szolgáltatások" szabvány nemcsak a GPRS rendszerű mobilokra alkalmazható, hanem a GSM-családba tartozó harmadik generációs EDGE és 3GSM-hálózatokban használatos készülékekre is.

Egyre több országban működnek tesztüzemben vagy éles üzemben GPRS vagy CDMA-rendszerű 2,5G hálózatok. A lassú jelenlegi (2G) hálózatokkal szemben másodpercenként 64-144 kilobites átviteli sebességet kínáló 2,5G ideálisan alkalmazható olyan mobil internetes felhasználásokra, mint az e-mailezés. A csomagkapcsolt rendszerek lehetővé teszik az állandó ("always-on") internetkapcsolatot, a felhasználónak az adatforgalom mennyisége után számláznak.

Mobilgenerációk

Lassan térülnek a befektetések

A mobilszolgáltatók világszerte rengeteg pénzt kifizettek a 3G-mobillicencekre, és költségeiket nem fedezik a jelenlegi, főleg beszédforgalmi szolgáltatásokból befolyó összegek. Számukra létfontosságú, hogy minél hamarabb komoly forgalmat, és ezzel bevételt generáló mobil kereskedelmi és internetes alkalmazásokat nyújtsanak felhasználóiknak.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.