Emánuel
3 °C
12 °C

Nyári WAP-szemle

2003.08.22. 10:45
Néhány évvel ezelőtt valószínűleg sokan körberöhögték azokat a piacelemzőket, akik azt állították, hogy hamarosan az európai lakosság nagy része a mobiljáról fog híreket olvasni, filmeket letölteni, vagy banki ügyeket intézni. A telefongyártók azonban - nem törődve a mobil internetet körülölelő szkepszissel - mára elkészítették az erre alkalmas készülékeket. Utánajártunk, hogy hazánkban mennyiért lehet GPRS-kapcsolattal WAP-ozni, és hogy a szolgáltatók milyen tartalommal próbálják netre csábítani az előfizetőiket.
Új előfizetéssel már húszezer forintért is lehet kapni olyan telefont, amely támogatja a GPRS adatátvitelt és a WAP-böngészést, mi mégis inkább az élmezőnybe tartozó Nokia 3650 segítségével böngésztünk az internet wapos oldalán. Kizárólag a GPRS alapú szolgáltatásokat vizsgáltuk, mivel a csak a forgalom alapján történő, illetve az átalánydíjas számlázást tartjuk elfogadhatónak, a percdíjas számlázást szerintünk jobb elfelejteni. A böngészés megkezdése előtt természetesen alaposan megvizsgáltuk a honi szolgáltatók árait.

A három hazai mobiltársaság annyira különböző GRPS WAP díjcsomagokat kínál, hogy az áraik alapján aligha tudtuk volna sorrendbe állítani őket. A Vodafone kizárólag az adatforgalom alapján számláz, a Westelnél díjcsomagtól függően más árat kell fizetni a letöltött bitekért, de mindegyikhez tartozik ingyenesen felhasználható forgalom, a Pannon pedig forgalmi díjas és átalánydíjas csomagokat is kínál előfizetőinek.

A Vodafone árai alapján a legkönnyebb számolni: vagy 375, vagy 950, vagy 1500 forintot kell kifizetni egy hónapban, természetesen a forgalomtól függően. A havidíjas előfizetők persze sokkal jobban járnak, mint a VitaMAX feltöltőkártyások, az utóbbiak ugyanis legfeljebb öt megabájt adatot tölthetnek le havonta. A Vodafone kezdőoldaláról a többi szolgáltató oldalaihoz képest viszonylag kevés tartalmat tudtunk közvetlenül elérni, de a keresők segítségével minden fontos oldalt megtaláltunk. A Vodafone saját levelező és MMS-megtekintő szolgáltatást nyújt, ráadásul a Voxline által kifejlesztett rendszeren keresztül tetszőleges weboldalt tudtunk megtekinteni, amit roppant hasznosnak találtunk, hiszen többek között az Index főoldalát és cikkeit is szépen betöltötte, kihagyva a fölösleges linkeket és hirdetéseket.

Vodafone GPRS WAP árak
GPRS WAP havidíjas előfizetőknek GPRS WAP feltöltőkártyás előfizetőknek
0-2 Mbyte 375 forint 0-1 Mbyte 375 forint
2-5 Mbyte 950 forint 1-3 Mbyte 950 forint
5 Mbyte fltt 1500 forint 3-5 Mbyte 1500 forint

A Pannon GSM árképzése is átlátható, mivel átalánydíj esetén havonta csak egy adott összeget kell kifizetni, forgalom alapján történő WAP-ozás esetén pedig csak kétféle percdíj létezik. A PannonW@P előfizetés egyedülálló jelenség: a szolgáltatás azért megdöbbentően olcsó, mert csak a Pannon által meghatározott oldalakat lehet letölteni. Szerencsére ebben is találtunk néhány hasznos fejlesztést, ilyen például a PannonPOP3 szolgáltatás, amellyel már létező (céges, más előfizetéses) e-mail postafiókjainkat tudtuk megtekinteni, és levelet is írhattunk azokról. Sok oldal érhető el a ZsebWeb klub szolgáltatásonbelül, ám ezek megtekintéséért fizetni kell: a 200 vagy 400 forintba kerülő emelt díjas SMS - a tartalomtól függően - 2-30 napos előfizetést biztosít. A Pannon a Navigátor menüpont alatt helyfüggő szolgáltatásokat is kínál, de az automatikus helymeghatározás nekünk nem működött.

Pannon GSM GPRS WAP árak
  Átalánydíjas Forgalmi díjas
PannonW@P WAP Csúcsidőben Csúcsidőn kívül Hétvégén
Számlás előfizetés 400 Ft 2000 Ft 8,75 forint/10kbyte 2,50 forint/10kbyte 2,50 forint/10kbyte
7200 forintos feltöltőkártya 355,56 Ft 1777,78 Ft - - -
14 400 forintos feltöltőkártya 320 Ft 1600 Ft - - -

A WestelWap leginkább a WAP megismerésére alkalmas, a GPRS ONE és a GPRS WestelNet díjcsomagok azonban a WAP-ozás mellett internetezési lehetőséget is kínálnak. A napidíjas GPRS ONE azoknak lehet hasznos, akik ritkán, de sokat WAP-oznak, a WestelNet díjcsomagot pedig a napi rendszerességgel WAP-ozók tudják jól kihasználni.

A Westel kínálja a legtöbb saját tartalmat a három szolgáltató közül, és a cég által szolgáltatott helyhez kapcsolódó információk jól használhatóak. A telefonról pillanatok alatt lekérhettük a környékünkön található éttermek, nevezetességek, gyógyszertárak, benzinkutak, posták, bankautomaták és szabadidőközpontok címét (a Westel teljesen automatikusan, a cellainformáció alapján meghatározza helyzetünket). Ha a kért helyszín nem közvetlenül a közelünkben volt, akkor az útvonalajánló segítségével - a pontos címek beírása után - azt is megtudhattuk, hogy autóval és tömegközlekedési eszközzel hogyan juthatunk el oda. Az autós irányadás közölte, hogy körülbelül mekkora út megtétele után melyik irányba kell elkanyarodnunk, a BKV információ pedig a megállók számát és az átszállások helyét adta meg, de a gyalogosan megteendő utak sajnos hiányoztak a felsorolásból.

A Westel wapos oldalain mozijegyet is lehet vásárolni, és a Nokia 3650-re a filmek rövid bemutatója is letölthető, bár ennek nincs sok értelme; nekünk Domino kártyával négyszáz forintba került egy kétperces filmelőzetes megtekintése, ráadásul folyamatosan akadozott a film, és a hangja is csapnivaló volt . A szolgáltató folyamatos videoletöltést is kínál, de el nem tudjuk képzelni, hogy percenként körülbelül száz forintért ki lenne hajlandó letölteni a Hír TV műsorát, ráadásul mindezt élvezhetetlen minőségben.

Westel GPRS WAP árak
  GPRS WestelNet GPRS ONE GPRS WestelWap Domino GPRS
Belépési díj díjmentes
Havidíj 2500 Ft - 312,50 Ft -
Napidíj - Munkanap 07-20 között: 300 Ft Egyéb időben: 100 Ft - -
Szabadon felhasználható forgalom 10 Mbyte 500 kbyte/nap 250 kbyte -
Forgalmi díj munkanap 07-20h között 6,25 forint/10 kbyte 6,25 forint/10 kbyte 10 forint/10 kbyte 13 forint/10 kbyte
Forgalmi díj minden nap 22-07h között 0,30 forint/10 kbyte 2,50 forint/10 kbyte 5 forint/10 kbyte 7 forint/10 kbyte
Forgalmi díj egyéb időben 2,50 forint/10 kbyte 2,50 forint/10 kbyte 5 forint/10 kbyte 7 forint/10 kbyte
Mérési egység 1 byte 10 kbyte

Bár most is számos hasznos WAP-oldal létezik, amelyeken többek között híreket, műsorajánlókat, banki szolgáltatásokat, e-mail postafiókokat, csevegőszobákat, utazási információkat, apróhirdetéseket és WAP-keresőket lehet elérni, igen sok hiányossággal szembesültünk. Jelenleg például csak a MÁV-nak van mobilinternetes menetrendje, pedig valószínűleg sokan várják a Volánbusz, a BKV és más helyi busztársaságok menetrendjének megjelenését. Mivel a wap leginkább a listaszerű tartalmak közvetítésére alkalmas, nagyon jól lehetne hasznosítani még a bolthálózatok, márkakereskedések és szervizek címei és árlistái, a telefonkönyvek, a cégadatbázisok és étlapok WAP-os megjelenítésére is, illetve internetes vásárlásra és jegyrendelésre.

A személyes oldalak is számos érdekes lehetőséget kínálnak, például alkalmasak lehetnek a bevásárlási listák és más fontos feljegyzések, valamint Java alkalmazások és mobilos játékok tárolására. A céges felhasználás sem kizárt, hiszen a raktárkészletekről, a megbeszélések időpontjáról és sok egyébről nyújthat naprakész információt egy jól megtervezett vállalati wapoldal. Információink szerint azonban még nem igazán indult be a magyarországi WAP-fejlesztés, hiszen alig százötven domaincímen lehet mobil tartalmat elérni, és ebből az első tíz szolgáltatja az elérhető tartalom több mint kilencven százalékát.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!