Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

'Nem kapcsolhatók' a 0660-as előfizetők

2003.10.16. 13:43
Foglaltat jelez a Westel Rádiótelefon Kft. (WRT) analóg mobilszolgáltató mellett az utolsó időkig kitartó ügyfelek telefonszáma. A korábban megszűnt hívószámok esetében pedig egy kedves női hang arra kér, hogy ellenőrizzük a számot. Egyelőre nem találtunk olyan tudakozót, ahol megmondanák, hogyan érhetőek el a WRT egykori ügyfelei.
Ha valaki nem követi nyomon a tech híreket, az a fenti hibajelzések alapján esetleg nem is sejti, hogy a hívószámokkal együtt mindenestül megszűnt a 0660-as körzet. Az interneten a WRT honlapja csak kicsivel segít tovább, ugyanis két nyelven közli, hogy a vállalat beszüntette a tevékenységét.

A felhasználót érintő legégetőbb kérdésben, vagyis adott 0660-as előfizető elérhetőségében viszont senki nem tud segíteni. Az Index első útja a Westel tudakozójához vezetett, ahol annyit közöltek, hogy nincsenek adataik a WRT előfizetőkről. Hasonlóképpen nem volt szerencsénk a Matáv tudakozójánál sem.

A tudakozók nem mondják

A megszűnt WRT előfizetőinek ügyében nem a Westel Rt., hanem a tulajdonos Matáv jogosult nyilatkozni, mondta el az Index kérdésére a Westel kommunikációs igazgatósága. Fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy ez két külön cég, de a hasonló név miatt mindenkinek a Westel tudakozója ugrik be elsőként.

A WRT a szolgáltatás megszűnésekor minden ügyfele számára 2 hónapig díjmenetesen hangbemondást biztosított, amelynek segítségével az ügyfél új telefonszámáról a régi számot hívókat tájékoztatták, közölte kérdésünkre a Matáv sajtóosztálya.

A Matáv szerint az ügyfélen múlik

Ez az időszak már lejárt, és mivel a WRT nem tartja nyilván, sőt az ügyfelek hozzájárulása hiányában nem is jogosult nyilvántartani a volt 0660-as ügyfelek más szolgáltatónál lévő előfizetéseinek telefonszámát, ezért ebben a WRT nem tud segítséget nyújtani, fogalmazott a közlemény.

Az új telefonszámot az új szolgáltató (Westel, Pannon, Vodafone, Matáv, stb.) tudakozójában lehet megtudni, feltéve, hogy az ügyfél ehhez hozzájárult, közölte a Matáv. Ugyanez a helyzet, ha valaki önszántából szolgáltatót változtat (ami pedig mintegy 100 000 mobil előfizető havonta).

A HíF nem tud panaszosról

A Hírközlési Felügyelet (HIF) eljárást csak akkor indíthat, ha valaki beadványban jelzi felé az észlelt problémát, mondta el az Index kérdésére Gránicz János, a Hírközlési Területi Hivatal Központi bejelentési és engedélyezési osztályának előadója.

A szám és címgazdálkodás hatósági feladatait ellátó szervezeti egységnél történik például a hívószámok kijelölése, visszavonása és lekötése. Bár panaszügyek nem ide érkeznek, tudnának róla, ha a 0660-as számok miatt valaki panaszt tett volna, mondta Gránicz János.

A Westel vette át őket

A Westel Rádiótelefon Kft. megszûnésével kapcsolatos tárgyalások során az volt a megállapodás, hogy a Westel Rt. átveszi az elõfizetõket, mondta a hírközlési hatóság elõadója.

Számozási szempontból a volt 0660-as elõfizetõk átvételének megoldása nem ismeretes, de Gránicz János tudomása szerint szó volt arról, hogy a 0660-as aktív elõfizetõk hívószámából az új Westeles számba esetleg átveszik az utolsó hat számjegyet.

Gránicz János nem tud arról, hogy végül ezt a megoldást választotta-e a Westel Rt. A lehetõség mindenesetre adott volt, hiszen az átvevõ szolgáltató rendelkezik a megfelelõ számtartományokkal.

Megszűnésre még nincs precedens

A telefonszámok megváltoztatása esetén jogszabályi elõírás, hogy a változásról 60 napon át tájékoztassák a hívókat. A 60 napos idõn túlmenõen, ha a változás egy szolgáltatón belül történt, elõírás még az ügyfélszolgálat vagy a tudakozó szolgáltatás útján a régi számok alapján az újakról tájékoztatást adni, mondta az elõadó.

A Westel Rádiótelefon Kft. esetében azonban teljesen egyedi módon a koncessziós jogosultság szûnt meg, és ilyen esetben nem értelmezhetõ ez a fajta tájékoztatási kötelezettség. Gránicz János meglátása szerint a Westel Rt.-n múlik, hogy megadja-e ezt a tájékoztatást, hiszen nem a régi ügyfeleirõl van szó.

2005-ben átgyúrják a kiosztást

A 0660-as szolgáltatás- vagy hálózatkijelölõ szám további sorsával kapcsolatban annyit tudtunk meg, hogy az Azonosítók Nemzeti Felosztási Terve (ANFT) várhatóan 2005-ben módosul, és gyökeres változtatások várhatóak. A HIF hatósági feladatokat ellátó szervezeti egysége a kész jogszabályok alapján jár el, az új ANFT tervezett elõírásai még nem ismeretesek, mondta Gránicz János.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.