Miklós
-7 °C
2 °C

A zeneipar pert nyert a netkávézók ellen

2003.01.29. 11:23
Egy brit netcafé hálózat a felhasználóknak öt font (2000 forint) ellenében lehetővé tette a zenék letöltését, és azok CD-re égetését. Bár a fenti gyakorlatnak lassan már másfél éve vége szakadt, a bíróságon igazat adtak a zeneiparnak. Most egymillió fontos kártérítést követelnek az Easyinternet Cafe-tól.
Az engedélyek nélkül működő online fájlcserélő börzék használata drága mulatsággá válhat a brit internetes kávézók számára. A brit zenei ipart képviselő British Phonographic Industry (BPI) az Easyinternet Cafe elleni jogvitában fontos jogi győzelmet ért el.

A BPI és az általa képviselt kiadók egymillió fontos (410 millió forintos) kártérítést követelnek. A bíróság még nem határozott a büntetés mértékéről. Az internetes kávézó a kiadók követelését rendkívül túlzónak nevezte.

Az Easyinternet Cafe internetes kávézók hálózata a felhasználóknak öt font (2000 forint) ellenében lehetővé tette a zenék letöltését, és azok CD-re égetését, írta a BBC. A hálózatot üzemeltető vállalkozó, Stelios Haji-Ioannou a bíróságon azzal érvelt, hogy nem tehető felelőssé azért, amit az ügyfelei a számítógépekkel végeznek.

Ezen kívül ezt a szolgáltatást 2001. szeptembere óta nem is kínálják már. Ezek az érvek azonban nem győzték meg a bíróságot, és a zenei iparnak adtak igazat.

A BPI elnöke, Peter Jamieson örömét fejezte ki az ítélet felett. Fontosnak nevezte a licencelési szolgáltatások támogatása érdekében. A BPI a pert másfél éve indította. A kiadók szövetsége nyolc városban ellenőrizte a lánchoz tartozó internetes kávézókat, és több száz zenei fájlra bukkantak a gépek merevlemezein.

A BPI az illegális letöltések miatt többek közt a zenei iparhoz kötődő 126 ezer munkahelyet látja veszélyben. Nagy-Britanniában a BPI adatai szerint tavaly 2,1 milliárd font (861 milliárd forint) értékben adtak el zenét.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.