Vilma
-7 °C
4 °C

Az internet kiszorítja a CD-t?

2000.12.28. 16:47
Egy Nagy-Britanniában elvégzett felmérés szerint a 15 és 64 év közöttiek negyede azt tervezi, hogy 5 év múlva már egy fillért sem költ CD-alapú hanghordozókra. Az újdonságokra nyitott 15-24 évesek között a CD-t megtagadók aránya eléri a 37 százalékot.
A brit Market & Opinion Research International (Mori) piackutató cég által készített felmérés arra a végkövetkeztetésre jut, hogy éveken belül kihal a CD. Az 1629 megkérdezett 15-64 év közötti brit negyede azt tervezi, hogy 5 év múlva már egy fillért sem költ CD-alapú hanghordozókra. Az újdonságokra nyitott 15-24 évesek között a CD-t mellőzők aránya eléri a 37 százalékot.

Eljárt az idő a CD felett?
A zene tárolására sokan szívesebben használják az ezüstlemez helyett a számítógép merevlemezét. Az internetről letöltött MP3-as fájlokat kis hordozható lejátszókra töltenék. A magát a legnagyobb független piackutató cégnek nevező Mori úgy találta, az internetezők harmada el tudja képzelni, hogy 2005-ben minden zenéjét ilyen hordozható eszközökön tartja majd. Ezek az eredmények felettébb tetszhetnek a felmérés kezdeményezőjének, a hordozható MP3 lejátszókat és PC hangkártyákat gyártó Creative vezetésének.

Hogy milyen nyomás alá került a zeneipar, jól mutatja a BMG meglepő beszállása a Napster online zenebörzébe, amely saját adatai szerint több mint 40 millió felhasználót szolgál ki. A Napster révén az MP3 formátumú zenei fájlokat ingyenesen lehet letölteni a számítógépre - és közben a nagy kiadók sem kapnak egy fillért sem.

A BMG most leányvállalatával, a Digital World Services-szel (DWS) együttműködve olyan infrastruktúrát kíván kiépíteni, amely a digitális tartalmakat biztonságosan és díjfizetés ellenében juttatná el a felhasználókhoz. Ennek során zeneszámokat is továbbítanak majd, amivel a CD-nek, mint a zene legfontosabb hordozójának csillaga valóban leáldozhat. Emellett a DWS online kiadó indításán munkálkodik, később ugyanis filmeket és számítógépes játékokat is szeretnének online terjeszteni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.