Natália
-3 °C
8 °C

Angliában kalózrádiónak számít az iPod kiegészítője

2003.08.01. 16:20
Nem forgalmazható Angliában az Apple iPod lejátszó iTrip nevű kiegészítője, amely a környezetében működő FM rádiókra képes továbbsugározni a zenét. Magyarországon eddig egy ilyen készülék kelt, es lehet több nem is fog.
Az iTrip brit forgalmazója, az A N Micro bejelentette, hogy a kiegészítő használata a szigetországban nem lehetséges. Ennek okát a vezeték nélküli távközlésről szóló 1949-es Wireless Telegraphy Act előírásai jelentik.

A törvény kivétel nélkül tilt minden engedély nélküli rádiós berendezést. Az iTrip pedig elméletileg zavarhatná a hagyományos rádióadók működését. FM frekvencián ad, igaz nagyon alacsony energiával, és alig kilenc méter a hatótávolsága.

A felhasználók szeretik

A 35 dolláros hengeres eszközt az amerikai Griffin Technology gyártja. A kiegészítőt ujjongva fogadták az iPod digitális lejátszó hívei. Az iTrip vezetékkel kapcsolódik az iPodhoz, és tetszőleges FM adási frekvenciára hangolható.

A tengerentúlon semmi nem korlátozza a használatát, az iPod-on tárolt zenéket bármilyen rádión hallgatni lehet, akár az autóban is. Nagy-Britanniában viszont az iTrip beüzemelése kalózadó működtetésének számít.

Tilos a működtetése

Az A N Micro kikérte a rádiós távközlést felügyelő hatóság véleményét, majd úgy döntött, hogy a szigetországban a készülék használata törvényellenes. "Nagy-Britanniában az FM sávot kizárólag engedéllyel rendelkező szolgáltatók használhatják", idézte a BBC az iTrip angol importőrének közleményét.

Az adott frekvenciasávban semmilyen más rendszer nem üzemeltet. A brit hatóságok valamennyi rendelkezésre álló frekvenciát kiosztották, ezért az iTrip használata bármely FM-frekvencián szigorúan tilos, közölte az A N Micro.

A BBC szerint két további országban, Ausztriában és Izlandon szintén beszüntették az iTrip értékesítését, a frekvenciahasználat problémáira hivatkozva.

Itthon még nem tűnt fel

Az Apple hivatalosan nem forgalmazza Magyarországon az iTripet, viszont létezik magánimport, tudta meg az Index az Apple Corner márkakereskedéstől.

Jelenleg a Mac ABC oldalain lehet iTripet rendelni, nettó 13 050 forintos áron. Pénteken délután a cég vezetését már nem lehetett elérni, de az Index megtudta, hogy a készülékből itthon eddig egy darab fogyott el. Készlet nincs belőle, minden megrendelést Amerikából teljesítenek. Várható különben, hogy átalakul az online katalógus, és leveszik onnan az iTripet.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!