Árpád
-2 °C
9 °C

Fizetős zeneletöltések a Napster-klónok ellen

2001.09.27. 13:52
A MusicNet átadta üzleti partnereinek zeneterjesztési technológiájának leírását, amely az első éles kísérlet lesz a fizetős internetes zeneterjesztés elindítására.
Az ingyenes Napster-klónok ellen létrehozott MusicNet-szövetség az első kísérlet, hogy az internetezőket átszoktassa a legális, fizetős letöltésekre az évek óta tartó szabad rablás helyett. A MusicNet mögött a RealNetworks, az AOL Time Warner és három lemezkiadó multi, a Warner Music, EMI, Bertelsmann BMG és a független Zomba Records áll.

Legális az ingyenes ellen

Elemzők szerint a szövetségnek kemény dolga lesz, elsősorban a tetszhalott állapotban pihenő Napstert lemásoló/továbbfejlesztő tucatnyi zenecserélő szolgáltatás miatt, amelyeken továbbra is ingyenesen érhető el a legtöbb zene és film.

Richard Wolpert
Richard Wolpert, a MusicNet stratégiai tanácsadója szerint valóban el lehet képzelni kellemesebb szituációt, minthogy az ingyenes konkurenciákkal versenyezzenek, de úgy véli, az internetezők szeretni fogják a kínálatot.

A RealNetworks a terjesztési technológia kézhezkapásától két hónapra igérte a szolgáltatás beindítását, míg az AOL csak annyit nyilatkozott, hogy valamikor ősszel várható a premier. A konkurens fizetős Pressplay, a Universal és a Sony Music közös vállalkozása, szintén az ősszel tervezi beindítani szolgáltatását.

A MusicNet javasolt árai alapján a szolgáltatók havonta 10 dollárt fognak kérni 50 letöltött dal és 50 streamelt dal meghallgatása után. Az előfizetők induláskor mintegy 100 ezer dalból válogathatnak majd Janet Jacksontól a Dave Matthews Bandig.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.