Miklós
-7 °C
4 °C

Napster-finálé: hétfőn dönt a bíróság

2001.02.11. 20:45
A világ legnépszerűbb zenecserélő hálózata hétfőn átmenetileg bezárhatja a boltot, amennyiben a fellebbviteli bíróság jóváhagyja a korábbi elsőfokú döntést, amely a jogdíjköteles anyagok terjesztésének felfüggesztésére kötelezte.
A San Franciscó-i fellebviteli bíróság pénteken jelentette be honlapján, hogy helyi idő szerint hétfőn este 8 órakor teszi közzé álláspontját az elsőfokon született, júliusi határozatról, amely a Napster szolgáltatásának teljes leállítását jelenti.

Szerverhalál vagy feltámadás

Tavaly július végén Marilyn Hall Patel bírónő úgy döntött, a Napsternek ki kell dolgoznia, hogy leálljon hálózatán a jogdíjköteles zenék cseréje. A cég fellebbezett a döntés ellen. Ügyvédeik szerint a szolgáltatás teljes leállítását jelentette volna, minthogy technikailag nem tudják megoldani a jogdíjköteles anyagok szűrését.

A pert az amerikai lemezkiadók indították 1999 novemberében illegális zenemásolás előségítésének vádjával. Az eljárás során a Napster azzal védekezett, hogy csupán a zenei fájlok ingyenes hozzáférését teszi lehetővé, kereskedelmi tevékenységet nem folytat. Azóta több közvélemény-kutatás megállapította, hogy a Napster felhasználói az átlagnál több lemezt vásárolnak.

Amennyiben a fellebbviteli bíróság nem fogadja el a Napster fellebbezését, a szoftvercégnek meg kell akadályoznia az öt nagy lemezkiadó (BMG Entertainment, EMI Recorded Music, Sony Music Group, Universal Music Group és a Warner Music Group) tulajdonába tartozó zeneszámok cseréjét, azaz le kell állítania szervereit. A másik lehetőség szerint, az előző rendelkezés felülbírálatával, a Napster továbbra is háborítatlanul szolgáltathat, amíg a jogi procedúra húzódik.

A Bertelsmann kapaszkodik

A Bertelsmann médiabirodalom tavaly október 31-én kötött szövetséget a Napsterrel egy előfizetéses rendszer kidolgozására, ám egyelőre egyik multinacionális konkurenciáját sem sikerült meggyőznie az üzlet garantált sikeréről. Amire elkészül a rendszer, a BMG ejteni fogja a Napster ellen felhozott vádakat és - legalábbis részéről - lezárja a pert.

A várhatóan havi előfizetéses rendszerű Napster a tervek szerint július magasságában indul útjára. A német médiaóriás havi tíz-tizenöt dolláros előfizetéssel számol, bár konkrét árképzési vagy technológiai elképzelésekről egyelőre semmit nem tudni. A cég ön- és befektetői bizalmát erősítendő nemrég bejelentette, hogy piackutatásuk alapján az eddig ingyér töltögető felhasználók hajlandóak lennének fizetni is.

A tét rendkívül nagy a Napster számára, mivel kedvezőtlen döntés esetén várhatóan a felhasználók nagy része pártol el majd az ingyenes szolgáltatástól, jelentősen csökkentve ezzel a Bertelsmann-nal kötött megállapodás (vagyis a Napster név) értéket. Egy esetleges kedvező ítélet viszont azt a véleményt erősítené, mely szerint az online zene ingyenes kell legyen.

Alapos döntés

Megfigyelők szerint a fellebbviteli bíróság azért rágódik több mint három hónapja döntésén, hogy olyan álláspontot alakíthasson ki, amely alapjaiban határozná meg a szerzői jogok alkalmazását a Napster-per esetében. A per hónapokig, akár évekig is elhúzódhat, ha nem közelednek az álláspontok. A bírák határozata módosíthatja a hagyományos szerzői jogok digitális alkalmazásának gyakorlatát, és ezen keresztül egy halom egyéb médiacég és internetes vállalkozás jövőjét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!