Salamon
7 °C
13 °C

Nyárspolgári pornórealizmus

2001.05.25. 10:34
Nyolcvanas évek, MTV-forradalom, videók, tünékeny csillagok, kilépés a gettóból, de mennyire? A pornó akár ellenkulturális trendeket is visszatükrözhetett volna, ritka kivételektől eltekintve, mégse tette. Kőkemény - ipari, üzleti, képi - realizmusba váltott, polgárpukkasztás helyett nyárspolgári hálószobákban landolt.
Jamie Summers
Történetekbe csomagolva vagy nélkülük, az aktus mibenlétét lényegre redukált közelképekben és szuper-nagyközelikben (hosszasan) ábrázolva. "Túl közeli ahhoz, hogy valós legyen" - véli Jean Baudrillard, a francia poszt-posztmodern filosz. Még egy filmesztétikai kérdés: a vágás, a montázs. Hosszú snittek, láthatatlan az olló, folyamatosság, ami a lényeget illeti. A többi csak töltelékelem, gyors és elnagyolt jelenetsorokban felvázolt kerettörténet.

Eltekintve azoktól a vágott változatoktól, melyek kizárólag a konkrét szexualitásra redukálódnak. A vélemények, a statisztikák megoszlanak arról, hogy ezek a termékek mekkora hányadát képezik az összprodukciónak. Egy javaslat a hálózati tesztelésre: a megtekintett álló- és mozgóképek hány százaléka - csak a nemi szerveket, illetve a szájat és a hímtagot felvillantó - nagyközeli, szuper-nagyközeli. Aztán húzhatjuk a strigulákat, oszthatunk, szorozhatunk, vonhatunk gyököt. Realitás vagy absztrakció az ennyire lényegre törő megjelenítés? Elidegenedett, személytelen aktusok - konklúzió gyanánt.

Nina Hartley
Mindez igazul is csengett addig a pontig, amíg a szereplőket nem tudtuk, nem akartuk beazonosítani. Csakhogy (korábban) Linda Lovelace és (később) Traci Lords személyre szabták a sztereotip szerepeket. Utánuk már nem lehetett úgy pornófilmet készíteni, mint a "felhőtlen és ártatlan (?) gyerekkorban". Aztán a férfihősök arca szintén egyre ismerősebbnek tűnt, a kilencvenes évekre pedig komoly nimbusz alakult ki körülöttük. És szemrevaló hölgyekből álló rajongói körök, fan-klubok.

Érdekesség, ám nem meglepő tény: míg a színésznők pályafutása csak ritkán tart tíz, esetleg több esztendeig, addig számos ma is aktív úr (Tom Byron, Peter North, stb.) már a korai nyolcvanas években ringbe szállt, s űzi lankadatlan hévvel az ipart azóta. A rövid X-karrier sok esetben (Tabatha Cash, Traci Lords, stb.) csak ugródeszka (de "a világot jelentő deszkák"), kiindulási pont, figyelemfelhívó, belépő egy másik, konszolidáltabb karrierhez. És manapság a pornó-múlt se számít többé feltétlenül bélyegnek_ (Vajon miért viszonyulunk még mindig oly álságosan, prűden, egyik szemünket lesütve, a másikkal - a gondos takarás alól - kikandikálva a szexualitás, az élvezetek fekete-fehér bemutatásához?)

Angela Baron
Arcok, testek, nevek. A kellő gonddal kiválasztott, sokat sugalló-sejtető művésznév (megfelelő fizikai adottságokkal párosulva) a biztos siker záloga. Rókák (Foxy Lady, Kary Foxx, Samantha Fox, Tanya Foxx), csípős-pikáns fűszerek (Ginger Lynn, Jeannie Pepper), preferált praktikák (a Nina Hartley-ként hírnévre futott, amúgy harcos feminista Anal Annie), erotikus-egzotikus zöngéjű származási hely (Elle Rio, Vanessa Del Rio), portrék a nyolcvanas évek sztárarzenáljából. Továbbá a filigrán Stacey Donovan, az elnyűhetetlen (rockénekesnek indult, filmgyári sminkesként pornóba csábult) Tracey Adams, a házsártos kislány, de az ágyban mindig észre térített Jamie Summers vagy - a francia reklámokban "száz százalék teuton, száz százalék disznócskaként" (az eredetiben még rímel is: 100 % teutonne, 100 % cochonne) ajnározott amazonméretű - Angela Baron.

Esetleg Taija Rae, a hőskori klasszikus, Devil in Miss Jones remake-jének címszereplője. A rendező változatlan: Gerard Damiano. Az eredeti sztori: a hősnő, tévedésből a pokolba jut, s ott a legkülönbözőbb perverziók áldozata lesz. Ördögűzés. (A harmadik és a negyedik változat Dark Brothers munka.)

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.