Miklós
-7 °C
2 °C

Fellőtték az első űrturistát

2001.04.28. 10:23
Az amerikai milliomost és két orosz űrhajós társát a Nemzetközi Űrállomásra juttató Szojuz rakéta szombat reggel gond nélkül felszállt a bajkonuri űrközpontból. Az utazás miatt az utolsó pillanatig heves vita folyt az oroszok és az amerikaiak között.
Dennis Tito
fotó: EPA
Közép-európai idő szerint szombat reggel 9 óra 37 perckor fellőtték a kazahsztáni Bajkonurban a Szojuz rakétát - közölte a moszkvai repülésirányító központ. Kilenc perccel később a Szojuz TM-32 a terveknek megfelelően levált a hordozórakétáról, és a Nemzetközi Űrállomást (ISS) megközelítő Föld körüli pályára állt.

Mindenki remekül érzi magát - közölte a legénység, melynek Talgat Muszabajev és Jurij Baturin orosz űrhajósok mellett az első saját költségén űrutazást tevő ember, a 60 éves amerikai Dennis Tito is tagja.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az utolsó pillanatig próbálta rábírni az oroszokat repülés elhalasztására, utalva az ISS-en támadt számítógépes problémákra. A Szojuz által használható kikötőhelyen jelenleg még az amerikai Endeavour űrsikló dokkol, melynek személyzete a számítógépes hibák miatt nem lett készen a munkaprogramjával. Az orosz repülésirányítás a kikötőhely felszabadulásáig a Föld körüli pályán keringeti a Szojuzt.

Szombat reggel fellőtték a kazahsztáni Bajkonurban a Szojuz rakétát
fotó: EPA
Az amerikai milliárdos az orosz űrkutatási iparnak állítólag 20 millió dollárt (6 milliárd forintot) fizetett, hogy valóra válhasson élete álma, és feljusson a világűrbe. Az eredeti tervek szerint a hatvanéves üzletember a Mirt látogatta volna meg, de annak megsemmisítése után a ISS-re repítik.

A NASA biztonsági aggályai miatt csak bizonyos feltételekkel engedélyezte az utat. Tito a repülés előtti utolsó bajkonuri sajtóértekezleten kedden elmondta: értésére adták, hogy nem közlekedhet szabadon a nemzetközi űrállomáson. "Korlátozzák a mozgásomat, s ha egyáltalán bejutok az ISS amerikai szektorába, ezt csak a parancsnok kíséretében tehetem" - mondta el újságíróknak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!