Gerzson
1 °C
10 °C

Lefeküdt a BitTorrent a filmiparnak

2005.11.24. 10:00
Büszkén jelentették be a hollywoodi stúdiók, hogy kedden megállapodást kötöttek a BitTorrent fájlcserélő szoftver megalkotójával, és ennek értelmében Bram Cohen nem támogatja a kalózmásolatok csereberéjét.

Tavaly májusban indult el a BitTorrent fájlcserélő szoftver hivatalos weboldalán az a keresőmotor, amellyel könnyebben lehet megosztott fájlokat találni. Ez persze roppant mód csípte a kiadók szemét, hiszen a keresővel fellelhető tartalmak nagyobbik része mozifilmek, drága szoftverek és zenék kalózmásolataiból áll.

Valószínűleg az is zavarta a bevételük szerzők jogai miatt aggódó filmeseket, hogy a BitTorrent legnagyobb erőssége a gyorsaság: a rendszer apró darabokra bontja a fájlokat, és ha valaki megkezd egy letöltést, a számítógépe azonnal szerverként is elkezd funkcionálni mindenki más számára, aki ugyanazt a fájlt töltené éppen. Így ha egy adott fájlt többen töltenek, az nem lassítja le a rendszert, hanem éppen hogy gyorsítja.

Bram Cohen tulajdonképpen szerencsésnek mondhatja magát, hiszen azelőtt megállapodott a filmgyártók érdekeit képviselő jogászokkal, hogy hatalmas pert akasztottak volna a nyakába. A többiek - például a Kazaa meg az eDonkey - nem voltak ilyen szerencsések, ugyanakkor az is igaz, hogy Cohen különleges szerepet töltött be a fájlcserélők világában: ő alkotta meg az egyik legnépszerűbb fájlterjesztő technológiát, de pórul járt vetélytársaival ellentétben ő nem tett semmit azért, hogy a kalózmásolatok cseréjét megkönnyítse. Sőt, Cohen eredetileg nyílt forráskódú szoftverek továbbítására találta ki szoftverét, és korábbi nyilatkozatában ostobának nevezte az illegális anyagok terjesztőit, mivel a felhasználó és a fájl forrása is azonosítható.

Persze nemcsak Cohen keresőjével lehet könnyen kalózmásolatokat találni, számos weboldalon van az övéhez hasonló keresőmotor, és hagyományos webes keresőkkel is lehet BitTorrent fájlokat találni.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.